Az egykori szexszimbólum, aki láttán nők milliói ámultak el. A spanyol ajkú desperado, aki ugyanolyan gyilkosan pörgeti a pisztolyt is, mint a gitárt. Pedro Almodóvar egyik kedvenc színésze, maga a fekete maszkos Zorro, vagyis Antonio Banderas ma ünnepli a születésnapját. Kereken 60-ra fordult az Oscar-díjra is jelölt andalúziai színész évszáma, mi pedig virtuálisan a legfőbb filmjeivel és alkotásaival szeretnénk felköszönteni El Mariachit.

Antonio Banderas ugyanabban a városban született, mint a világhírű festő, Pablo Picasso (akit amúgy a Géniusz c. sorozatban el is játszott), de ő eredetileg nem a művészetek felé kacsintgatott. Focistának készült, és rendkívül ügyesen is rúgta bőrt, de egy tragikus lábtörés derékba vágta az álmokat. Egy nap viszont, mikor megnézte a helyi színházban a Hairt, elámult és rögtön elhatározta, hogy színész lesz belőle. Szerencsére 1957-ben meghalt Francisco Franco, a keménykezű diktátor, így a kis Banderas előtt szabad volt az út a film- és a színházművészet felé.

Sikeresen fel is vették a Spanyol Nemzeti Színházba, ahol is egyik előadását megnézte maga Pedro Almodóvar. Megkérdezte, lenne-e kedve mozifilmekben is szerepelni, a feltörekvő színésznek pedig nem kellett kétszer mondani. A vágy törvénye, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén és a Kötözz meg és ölelj! után Hollywoodban is nevet szerzett magának Banderas. 1993-ban szerepelt még a Philadelphia: Az érinthetetlen című filmben Tom Hanksszel és Denzel Washingtonnal együtt, rá egy évre pedig Brad Pitt-tel és Tom Cruise-zal az Interjú a vámpírralban. ’95-ben jött a nagy karrierformáló film, Robert Rodriguez Desperadója, innentől kezdve pedig nem volt megállás a színész számára. A Bérgyilkosok, a Zorro álarca, a Kémkölykök-széria, az Eredendő bűn, a Shrek-sorozat csak néhány a rengeteg igényes alkotása közül. A 2019-es Fájdalom és dicsőségben (szintén Almodóvar filmje) nyújtott szerepéért még Oscar-díjra is jelölték. Isten éltesse Antonio Banderast 60. születésnapján, jó egészséget és további jó szerepeket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Antonio Banderas (Fotó: The Sun)