Tegnap az egyik legismertebb angol színész, Hugh Grant ünnepelte a 60. születésnapját, aki mellé a mai napon Colin Firth, a szintén rendkívül népszerűségnek örvendő mozisztár csatlakozik. Hosszú és színes-szagos filmekkel teli karrierje során volt ő már Mr. Darcy (két külön filmsorozatban is), énekelte az ABBA számait két Mamma Mia! moziban is, VI. Györgyként nem tudott rendesen beszélni, sőt nemcsak kémnek tökéletes, de Bridget Jones fejét is sikerült elcsavarnia.

Colin Firth gyerekkorára erősen rányomta bélyegét a vallás. Szülei vallástörténészek voltak, így rengeteget is utaztak a kisgyerek Colinnal – például Nigériában több évig éltek. Colin az iskolai színjátszókörben kapott rá a rivaldafényre, emiatt ezen a pályán is indult el. Miután már háta mögött nem egy klasszikus előadott darab tündökölt (pl. a Hamlet), a hírnevet és a filmsztári ismertséget Jane Austen Büszkeség és balítélet története hozta el neki. 1995-től kezdve mindenki megismerte a nevét (amellett, hogy rengeteg nem tudják kiejteni helyesen…), Firth pedig ezt szépen kamatoztatta is.

Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare, Bridget Jones naplója, Bunbury, Leány gyöngy fülbevalókkal, Igazából szerelem, de a modernebb alkotásait is kiemelhetjük, mint a két darab Mamma Mia!, az Egy egyedülálló férfi, A király beszéde, a Suszter, szabó, baka, kém, a Kingsman-filmek, de a tavalyi 1917-et is ide sorolhatjuk. Mind-mind tökéletesen tükrözik Firth elegáns és sokoldalúan visszafogott színészi játékát, amit remélünk, sok moziban élvezhetünk még. Isten éltesse Colin Firth-t 60. születésnapja alkalmából – bízunk benne, hogy Hugh Granttel együtt fog koccintani.

Kiemelt kép: Colin Firth (Fotó: PopSugar)