Az utánozhatatlan angol színész, aki nélkül a karácsony nem lenne teljes; aki egyszerre megy négy esküvőre és közben megejt egy temetést is; aki mindig hegyről jön le (még akkor, ha dombra ment fel); aki londoni átlagpolgárként elcsavarta még Julia Roberts fejét is és persze aki csúnyán néz egy aranyos, beszélő medvére is. Hugh Grant a minap lett kereken 60 éves, és ezt megünnepelve végigtekintettünk karrierje legfőbb szerepein, amik odavezettek őt, ahol most is van.

Hugh Grant nem csak felvette az angol akcentusát, ő ezzel született echte angolként (csoda, hogy nem szerepelt valamelyik Harry Potter-filmben). A szülei nagyon azt szerették volna, hogy Hugh is bankár legyen, csakúgy mint bátyja, James. De már tinédzserként magára vette ezt a tipikus angol bohém (dandy) szerepet, amivel elég önbizalmat is szerzett a színpadi és a tévés szereplésekhez. És habár 1982-ben tűnt fel először filmben, a nagy áttörésre 1994-ig kellett várni.

Mike Newell rendezésében a Négy esküvő és egy temetés egy csapásra meghozta neki a világszintű hírnevet, innentől pedig nem volt megállás. Volt hogy egy évben öt filmben is szerepelt, és olyan alkotásokat nevezhet meg büszkén karrierjéből, mint Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le, az Értelem és érzelem, a Sztárom a párom, a Bridget Jones naplója, az Igazából szerelem, a Felhőatlasz, Az U.N.C.L.E. embere vagy éppen a Paddington 2. Legközelebb az októberben érkező Tudhattad volna sorozatban láthatjuk majd egy komolyabb szerepben Nicole Kidman oldalán. Isten éltesse Hugh Grantet 60. születésnapja alkalmából – jó egészséget és további jó szerepeket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Hugh Grant (Fotó: BBC America)