A mindig másnapos, háromnapos borostájú, szüntelen hasogató fejfájással küzdő macsó karakterek mára már egybenőttek Bruce Willis nevével, és persze nem véletlenül. Az NSZK-ban született, német származású Willist mindenki ismeri, és senki sem tudja hiánytalanul felsorolni, mennyi filmet látott tőle, hiszen ha elkezdjük a nagy klasszikusoktól (Ponyvaregény, Hatodik érzék, Die Hard), akkor nagy rá az esély, hogy kihagyunk egyet-egyet a vígjátékai közül (Bérgyilkos a szomszédom, Nicsak, ki beszél, Red). A lényeg viszont mindig adott: Bruce Willis az egyik legikonikusabb színész – nem csak Hollywoodban.

Bruce egy négygyermekes családban született legidősebbként, és gyerekkorára nagyban rányomta a bélyegét a dadogása. Ezt viszont sikerült levetkőznie azzal, hogy rendszeresen fellépett a suli színjátszó körében, amivel még magabiztosságot is szerzett. Ám e pálya helyett az apja nyomdokaiba lépett, így először biztonsági őr lett, majd pultos és végül magánnyomozó is volt, mielőtt végleg eldöntötte, hogy visszatér a színészethez. A színpadot hamar hátrahagyta, és inkább meghallgatásokra kezdett járni, amivel bekerült egy epizód erejéig a Miami Vice-ba vagy éppen számtalan reklámba.

A nagy áttörést a ma már igencsak megmosolyogtató A simlis és a szende sorozat hozta el neki, amiben megmutathatta a komikusi oldalát is. Ezután 1988-ig kellett várni a világhírre, hiszen ekkor bújt John McClane bőrébe; ilyenkor debütált a legelső Die Hard – Drágán add az életed. A beskatulyázottság ellenére Willis előszeretettel alakította a kiégett, de erkölcsös karaktereket (Az utolsó cserkész, Az utolsó emberig, Az ötödik elem), de próbált más műfajok felé is nyitni (Nicsak, ki beszél, Hiúságok máglyája, Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér, Ponyvaregény, 12 majom, Armageddon, A sakál, Hatodik érzék, Sin City – A bűn városa). Habár az utóbbi időben a Hell energiaital (megfáradt) arca lett, és filmjeit is inkább munkának, mintsem hivatásnak tekinti, Bruce Willis még mindig az egyik oszlopos tagja Hollywood nagyágyúinak. És 65. születésnapja alkalmából az isten éltesse őt, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Bruce Willis – Volt egyszer egy Venice (Fotó: Forbes)