Mégis kihez beszélsz te itt?… Ki az, akit itt látsz? (…) Felvilágosítalak: én nem vagyok veszélyben, Skyler, én vagyok a veszély! Ha valaki ajtót nyit és lelövik, akkor én jutok eszedbe? Nem, én vagyok az, aki kopogtat!” (Breaking Bad)

Bryan Cranstont nem érdemeljük meg. Még ha csak egyetlen egy szerepéért is tartjuk számom, akkor sem. Egy olyan hihetetlenül tehetséges és sokoldalú színészről beszélhetünk, aki bőven az 50-es évei végén lett népszerű és felkapott. De ez nem szállt a fejébe, továbbra is egymás után, futószalagon kínálta a frenetikus szerepeit, amikért nem lehetünk elég hálásak neki. A minap ünnepli a 65. születésnapját, ennél pedig keresve se találhattunk volna jobb alkalmat arra, hogy elidőzzünk kicsit filmográfiájában.

Cranston az 1960-as évek végén vágott bele színészi karrierjébe, de ekkortájt még a tizenkettő egy tucat mellékszerepeket osztották rá. Feltűnt egy epizód erejéig a Baywatchban, a Walker: a texasi kopóban, a Seinfeldben vagy éppen az X-aktákban is. A szemfülesek kiszúrhatták még Steven Spielberg filmjében, a Ryan közlegény megmentésében, a Halálbiztos diagnózisban, de még a Férjek gyöngyében is felbukkant. A nagyobb hírnevet egy 2000-ben indult sitcom sorozat, a Már megint Malcolm hozta meg neki, de az igazi áttörésre még 8 évet várnia kellett.

Aaron Paul, Bryan Cranston – Breaking Bad (Fotó: IMDb)

2008-ban mind a kritikusokat, mind a nézőket letarolta az AMC sorozata, a Breaking Bad, amit mai napig az egyik legjobb szériának is tartanak. Számtalanszor újra lehet nézni, egészen elképesztő és zseniális sorozatról van szó, amiben Cranston élete alakítását hozta. (Egy neki címzett levélben még maga Sir Anthony Hopkins is beszámolt arról, hogy életében nem látott még ilyen fenomenális alakítást.) Ezek után pedig minden ajtó kinyílt a színész előtt: hallhattuk az Amerikai faterben, együtt érezhettünk vele a Drive: Gázt!-ban, kapott egy nyúlfarknyi szerepet a Fertőzésben, az Archerben, Az emlékmásban, Az Argo-akcióban. De a Last Flag Flying, A katasztrófaművész vagy éppen a Kutyák szigete is csak tovább színesíti karrierjét. Legutóbb a megható családi filmben, az Ivan, az egyetlenben láthattuk. Isten éltesse Bryan Cranstont, és reméljük, legalább még egy olyan emlékezetes szerepet fog kapni, mint Walter White.

Kiemelt kép: Bryan Cranston (Fotó: Looper)