Enyedi Ildikó nevét 2017-ben teljes egészében megjegyezte nem pusztán a nézők sokasága, de a hazai és a nemzetközi filmes szakma is. A Testről és lélekről sorra nyerte a legnemesebb díjakat, sorra jutalmazták megkerülhetetlen elismerésekkel, ez pedig végre elég volt ahhoz, hogy a rendezőnő megkapja azt az ismertséget és hírnevet, amit már régóta megérdemelt volna. Hiszen ha valaki olyan munkássággal és filmográfiával büszkélkedhet, mint Enyedi Ildikó, akkor ez valamilyen szinten elvárás is. A mai nap ő ünnepli a születésnapját, tekintsük is végig, miért lehet mindez igaz rá.

Enyedi Ildikó először nem is filmes, hanem egy közgazdasági egyetemen végezte tanulmányait, csak ezután döntött úgy, hogy mégis ebben a mozgóképművészet felé húzza a szíve. Jelentkezett és fel is vették a szebb napokat is átélt Színház- és Filmművészeti Egyetemre, és a legnagyobb szerencséjére Fábri Zoltán osztályába került. Habár diplomát nem szerzett, elhelyezkedni el tudott a filmek világában, így forgatókönyvíró és rendező mellett dolgozott még például rendezőasszisztensként is. A kezdeti rövidfilmje után 1989-ben leforgatta a debütáló nagyjátékfilmjét, ezzel pedig azonnal megpecsételődött a karrierje.

Az első filmje Az én XX. századom volt, amit – amellett, hogy egy máig hatásos és közel szenzációs alkotás lett – nem pusztán beválogattak az az évi Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába, de még az Arany Kamera-díját is játszi könnyedséggel bezsebelte. Ezek után Enyedi igencsak megválogatta, hogy milyen filmeket forgasson le (pl. a Bűvös vadász, Tamás és Juli vagy éppen a Simon mágus), sőt csaknem 18 éven keresztül lobbizott, hogy egyik filmtervére (Szilárd Leó életét dolgozta volna fel Paul Giamatti alakításban) rábólintsanak. Végül ez nem történt meg, és helyette készítette el a Testről és lélekrőlt, aminek többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve-díját is odaítélték (a film női főszereplője, Borbély Alexandra pedig egy Európai Filmdíjjal lett gazdagabb). Jelenleg előkészületi fázisban van a következő mozija, A feleségem története, amiben Franciaország egyik nemzeti kincse, Léa Seydoux fog szerepelni. Isten éltesse Enyedi Ildikót 65. születésnapja alkalmából, további nagy sikereket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Enyedi Ildikó (Fotó: Fidelio)