Ed Harris, az örökös mellékszereplő, az a figura, aki mindig ott a háttérben lébecol, de aki nélkül nem lenne ugyanaz a film/sorozat, a mai nap töltötte be a hetedik X-ét. Négyszer jelölték Oscarra, és meglepő módon egy alkalommal nem a legjobb mellékszereplőnek járó díjért, hanem a főszerepért (amelyik filmet egyébként saját maga rendezte, így végre magát állíthatta a reflektorfénybe…). Akár a fiatal, akár az idős Harrisbe szerettünk bele az évek alatt, egy biztos: módfelett kevesebb lenne ma a filmművészeti nélküle.

Edward Allen Harris eredetileg atlétának és futballistának készült, és egészen szép jövő is állt előtte ezen a téren. A középiskolában még csapatkapitányként is bizonyította rátermettségét, de miután családjával Oklahomába költöztek, elkezdett egyre többet kacsintgatni a színészi szakma iránt – így be is iratkozott a helyi egyetem drámaszakára. Ahogy legtöbb sorstársa, úgy ő is színházban kezdte karrierjét, de itt-ott filmekben is feltűnt. Az első igazi filmszerepe Charles Bronson oldalán volt a Határsáv című akció-drámában, de a nevét leginkább az 1983-as Philip Kaufman írta és rendezte Az igazak után ismerhette meg a közönség.

Ed Harris - Appaloosa: A törvényen kívüli város (Fotó: Cowboys and Indians Magazine)

Ed Harris – Appaloosa: A törvényen kívüli város (Fotó: Cowboys and Indians Magazine)

Ezek után nem volt olyan hollywoodi film, amiben ne bukkant volna fel mellékszereplőként, a következő nagy durranása viszont 1995-ben volt az Apollo-13-mal. Innentől kezdve a rendezők és a producerek egy kvázi biztos pontként tekintettek Harrisra, és olyan filmekben kezdték szerepeltetni, mint a Nixon, A szikla, az Államérdek, a Truman Show, az Ellenség a kapuknál, az Egy csodálatos elme, Az órák, de akár az Erőszakos múltat, A nemzet aranyát, a Pain & Gaint, a Snowpiercert vagy akár Darren Aronofsky Anyám! című moziját is lehetne említeni. Nélküle nem lenne ugyanaz az HBO-s Westworld sorozat sem, sőt azt is illik megemlíteni, hogy rendezőként is nagyszerű filmeket tett le az asztalra (Pollock és az Appaloosa: A törvényen kívüli város). Legközelebb a Top Gun: Maverick filmben láthatjuk majd… ha megjelenik végre. Isten éltesse Ed Harrist 70. születésnapja alkalmából, reméljük, azért csak-csak fog kapni még főszerepeket is.

Kiemelt kép: Ed Harris (Fotó: NPR)