David Lynch, a Twin Peaks, Az elefántember vagy éppen a Kék bársony írójának és rendezőjének stílusa, világa mindnyájunk életére egyaránt hatott. A szürrealista látásmódja, a pesszimista kezdetekbe csomagolt pozitív értékrendek és a „művész” kifejezés ténylegesen művészi reprezentációi miatt egy olyan megkerülhetetlen ikonja lett a filmtörténetnek, mint a lyuk egy fánk esetében. A minap ő ünnepli a 75. születésnapját, mi pedig ugyanolyan élvezettel merültünk el göröngyös és viharos karrierjében, mint anno a filmjeiben első nézéskor.

Lynch a Montana állambeli Missoulában született, de tanulmányait Bostonban végezte el. Kezdetben nem is filmrendezőnek készült, hanem festőnek – számára hatalmas felfedezés volt, amikor megtudta, hogy a festészet nem pusztán a szobafestők munkáját jelenti. Miután már 3D-s kompozíciókat és montázsképeket készített, ismerősei tanácsára fogott bele a kísérleti rövidfilmek rendezésébe is. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy hosszú-hosszú évek kemény és megfeszített munkájával, közel nulla dolláros büdzséből leforgassa az első nagyjátékfilmjét, a Radírfejet – amely a szürrealizmus stílusirányzat melegágya lett. Ez az 1977-es munkája hatalmas visszhangot kapott, évtizedekkel a bemutatása után is játszották a mozikban, különleges vetítéseken és mind a kritikusok, mind a nézők a keblükre ölelték (pl. Stanley Kubrick kedvenc filmje lett).

Isabella Rossellini, David Lynch - Kék bársony (Fotó: No Film School)

Isabella Rossellini, David Lynch – Kék bársony (Fotó: No Film School)

A Radírfej sikere után felkérték Lynchet, hogy rendezze meg John Merrick igaz történetét (ami nem keverendő össze az azonos című Broadway darabbal), Az elefántembert. John Hurttal és Anthony Hopkinsszal a főszerepben egy rendkívül melankolikus, de végtelenül emberi mozit tett le az ünnepelt rendező, a siker pedig nem maradt el. Ellentétben harmadik filmjével, a Dűnével kapcsolatban. Habár korántsem egy hasznavehetetlen fércműről beszélhetünk, de a jó minősítéstől is távol esik ez az alkotás. Frank Herbert regényei alapján a Dűne igazi szarvashibája, hogy megvágták – Lynch egy több mint 364 oldalas forgatókönyvet írt a történetből és azt forgatta le, amit később a vágószobában redukáltak le 137 percre. Ez már a számok szintjén is öngyilkosságnak hangzik, hát még a mozik vásznain. Lynch mind a mai napig rossz érzéssel gondol vissza a Dűnére, és még a film vezető producere, Dino De Laurentiis is neki adott igazat – utóbbi el is ismerte egy interjúban, hogy „a Dűne a vágóasztalon végezte…”.

Viszont kellett a Dűne bukása ahhoz, hogy elkészülhessen következő nagyszabású alkotása, a Kék bársony. Lynch ekkortájt fogadta meg, hogy ezek után csak és kizárólag a saját döntéseire fog hagyatkozni az utolsó vágás jogával a zsebében. A Kék bársony egy közel fantasztikus alkotás, ami kétségbe ejt, elvarázsol, meghökkent, mosolyra fakaszt és teljesen a hatása alá von (ezekhez viszont szükséges egy egyfajta elmélyüléshez alkalmas légkör). A Kék bársonyt követte Nicolas Cage máig egyik legjobb filmje, a Veszett a világ, majd az 1990-es évek fordulóján bekerülünk a Twin Peaks világába. Aki sorozatok terén ad egy kicsit is az esztétikára (és nem háttérzajnak használja azokat), az szembekerült már ezzel a mindent elsöprő és lenyűgöző szériával. A Twin Peaks követendő műfajt és stílust teremtett ott, ahol már mindenki azt gondolta, bemutattak mindent.

Kyle MacLachlan, David Lynch - Twin Peaks 3. évad (Fotó: Entertainment Weekly)

Kyle MacLachlan, David Lynch – Twin Peaks 3. évad (Fotó: Entertainment Weekly)

Az 1992-es Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! kísérőfilm után készült el a Lost Highway: Útvesztőben mozi, ami Lynch talán legsötétebb, leginkább beszámíthatatlan alkotása lett. Egyszerre jó és rossz nézni; furcsa, taszító érzést kelt a nézőben, de képtelenség levenni a szemünket a képernyőről. Az ezredforduló környékén pedig – mindnyájunk nagy megdöbbenésére – egy lélekemelő és szívszorító filmmel állt elő az avantgárd rendező. A Straight Story: Igaz történet egy idős bácsi útját mutatja be, aki keresztülszeli az Egyesült Államokat egy fűnyírón utazva, hogy még találkozhasson a beteg testvérével. Egyáltalán nem láttuk jönni ezt a fajta humanizmust és motivált reményteljességet Lynchtől, de mégis nagyon jó volt átélni… Ez viszont nem tartott sokáig, hiszen a 2001-es Mulholland Drive: A sötétség útjával visszatalált a mocsok és az emberi gyarlóság kitaposott ösvényére, miközben görbe tükröt tart a hollywoodi színészimázsok elé. Elképesztő teljesítmény ez a film, amely egyszerre idézi a Kék bársonyt és a Lost Highwayt. Végül pedig 2006-ban jelentkezett utoljára mozifilmmel – az Inland Empire szép kritikákat kapott, de a nézők már nem voltak kíváncsiak egy újabb szürrealista agymenésre. Lynch-et ez annyira megviselte, hogy bejelentette, felhagy a nagyjátékfilmek rendezésével. Szerencsére 2017-ben visszatért a sorozatokhoz és így megkaphattuk a Twin Peaks harmadik évadát, ezzel együtt a várva várt befejezést is – amely ugyanolyan elánnal vágta mellbe nézőt, mint anno a második szezon lezárása.

Hosszan lehetne még sorolni, hogy Lynch miért annyira különleges és rendkívüli rendező, de ha minden egyes elemet és értelmezési metódust leírnánk, akkor pontosan az veszne ki a filmjeiből és sorozataiból, ami miatt érdemes nézni őket: a váratlanság. Hogy fogalmunk sincs, mi fog történni, mi lesz a következő jelenet. És ezt egy olyan futószalagon előre legyártott világban, mint amilyen a mostani is, elképesztően meg kell becsülni. Isten éltesse David Lynchet 75. születésnapja alkalmából! Titkon pedig reméljük, azért valamivel (akár egy újabb könyvvel vagy filmmel) még elő fog rukkolni.

Chrysta Bell, David Lynch - Twin Peaks 3. évad (Fotó: The Verge)

Chrysta Bell, David Lynch – Twin Peaks 3. évad (Fotó: The Verge)

Kiemelt kép: David Lynch (Fotó: CineArt)