Timothy Dalton nevét mindenki James Bonddal kötötte össze, és valamilyen szinten érthető is, hogy miért. Ha figyelembe vesszük a teljes filmográfiáját (beleértve a színházi szerepeit is), akkor a 007-es ügynök mozijai a legkirívóbbak mind közül. Nem a legjobbak vagy a legszórakoztatóbbak, hanem a legkirívóbbak. Pontosan emiatt érdemes sorra venni, mely filmekért lehetünk még hálásak a walesi származású brit színésznek – főleg mert a mai napi ünnepli a 75. születésnapját.

Timothy Peter Dalton édesapja a reklámiparban dolgozott, tehát a leendő színész már gyerekkorától kezdte magába szívni a szakma összes csínját-bínját. Gyerekként fel-feltűnt néhány moziban, de semmi igazán jelentőset nem tett le az asztalra – nem úgy, mint a The Royal Academy of Dramatic Art elvégzése után. Kezdetben színházakban lehetett elcsípni, majd a ’70-es évektől a filmek felé is vissza-visszakacsingatott. Annak ellenére, hogy szerepelt jó néhány emlékezetes alkotásban (Flash Gordon, Szextett, A doktor és az ördögök), az igazi áttörés csak 1987-ben következett be számára.

Timothy Dalton – Halálos rémületlen (Fotó: Esquire)

A Halálos rémületben bújt először James Bond bőrébe, két évvel később pedig másodjára (és egyben utoljára is) A magányos ügynökben. És habár a további öt másik, hivatalos 007-es színész „emlékezetesebb” módon alakította az MI:6 ügynökét, Dalton sem panaszkodhat. E két film elég volt ahhoz, hogy világszerte nevet szerezzen magának, és ajánlatot kapjon ajánlat hátán. A Scarlett, vagyis az Elfújta a szél folytatása, az Embervadászok, a Bolondos dallamok – Újra bevetésen, a Vaskabátok, a Toy Story 3, a Penny Dreadful vagy éppen a Doom Patrol sorozat is mind-mind említésre méltó karrierje során. Isten éltesse Timothy Daltont 75. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Timothy Dalton – Doom Patrol (Fotó: Pinterest)