Az Új-Hollywood rendezőnemzedékének egyik oszlopos tagja, aki már többször bebizonyította, hogy nem pusztán Alfred Hitchcock, de akár Jean-Luc Godard öröksége is biztos kezekben van nála. Aki egyszerre tette le kézjegyét a gengszter-filmek, a krimi és a thriller műfajában. Brian De Palma ma kapta meg soron következő nyolcadik X-ét, ennek apropójaként pedig elidőztünk egy kicsit élete és filmes pályafutása főbb szakaszain.

Az amerikai-olasz családba beleszületett Brian De Palmát kezdetben nem is érdekelte a filmezés, a mozgóképműfaj, ő a Columbia Egyetemen fizikát tanult és köszönte szépen, nagyon jól elvolt vele. Aztán persze ismerősei és a mélyről jövő kíváncsisága vitte bele a rosszba, és kezdett egyre nagyobb érdeklődést mutatni az olyan filmek iránt, mint az Aranypolgár vagy éppen a Szédülés. El is határozta, hogy elmélyül a mozgóképek világában, így a diplomája megszerzése után a Sarah Lawrence College hallgatója lett, és szivacsként szívta magába a filmművészetet.

Számos rövidfilmje után pedig a Nővérekkel letette az asztalra az első thrillerét is, ami egyben az első tisztelgés volt Hitchcock munkássága előtt. Ezek után sorra gyártotta a hasonszőrű alkotásokat (pl. Gyilkossághoz öltözve, Halál a hídon), mígnem elérkezett máig a legnagyobb hatású filmjéhez, az 1983-as A sebhelyesarcúhoz. Al Pacino gengsztermozija után mindenki róla beszélt, De Palma pedig az elkövetkező években sem hazudtolta meg magát. Az Aki legyőzte Al Caponét, a Carlito útja, az első Mission Impossible is mind-mind ott vannak a filmtörténet nagyjai között. És habár be-becsúszik néhány kimondottan homlokráncolásra okot szolgáltató alkotás is a filmográfiájába, Brian De Palma még mindig egy oszlopos tagja a krimi-thriller-gengszter zsánernek. Isten éltesse 80. születésnapja alkalmából!

Kiemelt kép: Brian De Palma (Fotó: Voices of America)