Nem csak, hogy kevesen élnek 80 évet, de még kevesebben élnek annyit 80 év alatt, mint Cs. Németh Lajos, ráadásul továbbra is lehet őt látni színpadokon, sorozatokban vagy éppen hallani különféle szinkronhangokként. Cs. Németh Lajos kereken 80. születésnapja alkalmából elidőztünk egy kicsit karrierje és életműve kapcsán, és amellett, hogy mosolyogva tekintettünk végig színházi és filmes szerepei felett, egyben büszkének is éreztük magunkat miatta.

A Karcagon született, Aase-díjas Cs. Németh Lajos már kiskorában a színészet felé kacsingatott, és emiatt is jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (akkor még főiskola volt). 1962-ben végzett, és közel két évig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja volt. Ezután huszonhat éven (!) keresztül volt látható a Madách Színházban, 1990-tól pedig a Budapesti Kamaraszínházban. 2002-ben váltott, és azóta napjainkig a Turay Ida Színház oszlopos tagja. Két fia mellett számtalan feledhetetlen szereppel is megáldotta a sors, olyan darabokban, mint a Csongor és Tünde, A kérők, Az ember tragédiája és a III. Richárd, de volt ő már Rómeó is Shakespeare klasszikusában.

Filmjei közül magasan Keleti Márton örökzöld alkotása, A tizedes meg a többiek a leghíresebb, ahol Grísát, a sebesült orosz katonát játszotta. De feltűnt még a Szabadság, szerelemben vagy éppen A temetetlen halottban, illetve olyan sorozatokban is, mint a Família Kft., a Kisváros, a Tűzvonalban és a Jóban Rosszban. Szinkronszerepei közül magasan a Family Guy (Herbert és Dr. Hartman) a legközkedveltebb, de ő volt az is, akit három különféle szerepben hallhattunk A keresztapa-trilógiában, megszólaltatta Remus Lupint a Harry Potter-filmekben, ő szinkronizálta a Jóbarátokban Monica és Ross édesapját, valamint többek között ő kölcsönözte a hangját a Star Trek-filmek Chekovjának is. Isten éltesse Cs. Németh Lajost 80. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Cs. Németh Lajos (Fotó: Vidám Színpad)