Nick Nolte – hasonlóan Ed Harrishez vagy éppen Paula Pattonhoz – az a filmes figura, aki mindig a háttérben marad, mindig mellékszerepekben tevékenykedik és teszi ezt abszolúte büszkén, teljes mellbedobással. A 48 óra, a Hullámok hercege vagy éppen a Warrior: A végső menet ikonikus sztárja a mai nap ünnepli a születésnapját, a tortáján pedig nem kevesebb, mint kereken 80 szál gyertya díszeleg. Ennél pedig keresve se tudtunk volna jobb alkalmat találni arra, hogy végigvegyük, milyen alkotásokért lehetünk hálások Nick Nolte-nak.

A Nebraskában született Nicholas King Nolte nem pusztán középső nevében volt király, de életmódját és stílusát tekintve is. Kezdetben futballozott (méghozzá nem is rosszul), ám rengetegszer kiverte a biztosítékot a különféle edzőknél és játékosoknál, hiszen nem vetette meg meccsek előtt, később és alatt sem kedvenc italát, a sört. Ennek ellenére labdarúgó-ösztöndíjat kapott egy egyetemen, de ilyenkorra már szíve másik szakma felé húzta: a színészet felé.

Nick Nolte, Eddie Murphy – 48 óra (Fotó: TV6 News)

Számtalan színházban dolgozott szerte Amerikában, sőt fel is lépett különféle darabokban, ezeket az előadások pedig tévés szerepek kísérték. Habár 1982-re rengeteg filmben és sorozatban játszott már (pl. A mélységben vagy a Futball cirkuszban), ebben az évben jött a nagy áttörés, a 48 óra. Eddie Murhpy-vel (akinek ez volt a legelső szerepe) szenzációs párost alakítottak, amiből még egy – sajnos kevésbé jó – folytatást is készült. Innen viszont nem volt megállás: a New York-i történetek, a Cape Fear: A rettegés foka, a Hullámok hercege, A játékos, Az őrület határán, a Hotel Ruanda, a Trópusi vihar, a közel fantasztikus Warrior: A végső menet vagy éppen a Noé is kivételes alkotás, amik csak színesítik Nolte filmográfiáját. Mostanában a Disney nagy sikerű sorozatában, a The Mandalorianban láthatjuk Kuiil szerepében. Isten éltesse Nick Nolte-t 80. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Nick Nolte (Fotó: Dentala Avangard)