Alain Delon nevét nincs olyan valamilyen magára adó filmnéző vagy –készítő, aki ne ismerné. Jean-Paul Belmondo, Louis de Funès vagy Gérard Depardieu után a leghíresebb és legtehetségesebb francia színész, aki csaknem minden egyes mozijával el tudta kápráztatni a közönséget. Ma ő ünnepli a 85. születésnapját, és ennél keresve se találhattunk volna szebb alkalmat arra, hogy elidőzzünk egy kicsit színes-szagos filmográfiájában és hullámhegyekkel-hullámvölgyekkel tarkított életében.

A kicsi Alain gyermekkora szinte teljes egészében egy megterhelő és küzdelmes coming-of-age filmnek is beillene, amiről a nézők többsége nem hinné el, hogy igaz történeten alapul. Minden azzal kezdődött, hogy a szülei hamar elváltak, így nevelőszülőkhöz került. Egy tisztes és biztos apakép nélkül viszont Alain kicsapongó lett: lázadt, bajt okozott, számtalan iskolából kicsapták, sőt az utolsó intézményből még meg is szökött. Dolgozni kezdett, de a kemény, fizikai munkához túl lusta és beképzelt volt, így a haditengerészethez jelentkezett. Az ötéves szerződését nem tudta teljesíteni, máig kérdéses, hogy mi miatt szerelték le azonnali hatállyal. Ezek után tengődött Párizs utcáin, de mivel már fiatal is jóképű és végtelenül sármos volt, hamar barátokat szerzett. Például a filmes világból; hollywoodi szerződést is ajánlottak neki, de ő egy másik ismerőse tanácsát fogadta meg, inkább Franciaországban maradt hazai karriert csinálni.

Jean-Paul Belmondo és Alain Delon (Fotó: Paris Match)

Jean-Paul Belmondo és Alain Delon (Fotó: Paris Match)

A kezdeti apróbb filmes szerepek után az 1960-as Rocco és fivéreiben figyelt fel rá a szakma, amiben eljátszotta a címszereplő, jobb élet után vágyódó fiatalt. Rá két évre a legnagyobb tekintélyű olasz rendező, Michelangelo Antonioni kínálta fel Alainnek a Napfogyatkozás főszerepét, ez pedig egy hatalmas ugródeszkát jelentett számára. Számtalan mai napig örökbecsű moziban (A párduc, A szamuráj, A vörös kör, Zsaru, Zorro, Borsalino, Casanova visszatér) csodálhattuk meg Delon sokoldalúságát, amikkel nem csak a francia, de a nemzetközi filmtörténelem egyik leginkább elismert színésze is lett. Nyilvánvalóan mind a mai napig meghurcolhatnánk politikai megszólalásai, szerelmi és házassági afférjai vagy éppen már-már gyilkossági ügyei kapcsán, és tehetjük mindezt morális megítélések között. De nem szabad hagyni, hogy mindezek elhomályosítsák a megkerülhetetlen filmes munkásságát, hiszen módfelett kevesebbek lennénk ezek nélkül. Isten éltesse Alain Delont 85. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Alain Delon (Fotó: Femina)