Talán azt a kérdést tette ma fel magának Clint Eastwood az ébredést követően, hogy „szerencsésnek érzed magad, fafej?!” – és ha ő nem is, mi válaszolunk: nagyon is. Eastwood egy legenda, egy ikon, akinek az is tudja a nevét, aki nem is látta (végig) a filmjeit, de pontosan tudja, kicsodáról van szó. Heresanyargató nézése a legbátrabbakban is félelmet tud kelteni, de valójában inkább a sokszor kéjenc, szerethető mosolyáról híres. Eastwood ma lett kereken 90 éves (!!), és ezt a hihetetlen számot ünnepeljük meg azzal, hogy végigtekintünk életének nagyobb szakaszain.

Az 1930-ban született Clint Eastwood számtalan munkában kipróbálta magát, mielőtt a színészetre, majd a rendezésre adta a fejét. Volt ő úszómester strandokon, szolgált az amerikai seregben is úszásoktatóként, de végül egy ZS kategóriás A fekete lagúna 2: A szörny bosszújában szerepelt legelőször mozifilmben egy nyúlfarknyi pillanatig (hosszú-hosszú ideig nem is volt feltüntetve a neve a stáblistában). A nagy áttörést Sergio Leone azóta halhatatlan westernje, az Egy maréknyi dollárért hozta el neki, az utána következő két másik filmjével, a Pár dollárral többért és A Jó, a Rossz és a Csúf mozikkal pedig végleg beírta magát a filmtörténelembe…

…színészként legalábbis. Hiszen az ambiciózus és kellőképpen agilis Eastwood itt nem állt meg, és számtalan sikerfilm és sikerszerep (Piszkos Harry, Szökés Alcatrazból, A tizedes háreme, Akasszátok őket magasra!, Kémek a sasfészekben, Kelly hősei vagy éppen a Célkeresztben) után rendezőnek is beállt (amellett, hogy felettébb profi zeneszerző is egyben). Olyan direktori munkái, mint a Millió dolláros bébi, a Gran Torino, A szív hídjai, a Nincs bocsánat, avagy A törvényen kívüli Josey Wales is csak azt bizonyítják, hogy Eastwood nélkül mód felett kevesebbek lennénk ma. Egy kikerülhetetlen filmes ő, aki – elmondása szerint – nem ismeri azt a szót, hogy nyugdíjas, így szerencsére még egy darabig velünk marad. Isten éltesse Clint Eastwoodot 90. születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Clint Eastwood (Fotó: Puliwood)