Sztárnak lenni egy ügynök álma, nem egy színészé.” – Szinte hihetetlen, hogy az a Robert Duvall, aki egy kis mellékszereplőként kezdte filmes pályafutását a Ne bántsátok a feketerigót!-ban, a minap töltötte be kereken a 90. életévét! Ő volt a Corleone-család bizalmi tanácsadója, a hadnagy, aki imádta a reggeli napalm illatát, a nyugdíj előtt álló nyomozó, aki szembekerült Michael Douglesszel, sőt még Kevin Costner fegyvertársát is benne tisztelhettük. Impozáns és irigylésre méltó karrier áll Duvall háta mögött, így kissé hálátlan feladat pár bekezdésben összefoglalni ezt az egészet.

A San Diegóban született kis Robert az anyja szakmája felé kezdett már gyerekként is kacsintgatni, mintsem apjáé irányába. Utóbbi ugyanis katonatiszt volt, egészen pontosan admirális, édesanyja viszont (amatőrnek amatőr, de legalább) színésznő. Be is iratkozott az Illinois állambeli Principia College-be, ahol drámát kezdett hallgatni és gyakorolni egyszerre. Az ’50-es években New Yorkba költözött, ahol tovább folytatta tanulmányit amellett, hogy rendszerint fellépett a helyi színházakban. Megmosolyogtató érdekesség, hogy Duvall együtt bérelt albérletet Gene Hackmannel és Dustin Hoffmannal – akikkel azóta is nagyon közeli barátok.

Robert Duvall - A keresztapa (Fotó: The Cinemaholic)

Robert Duvall – A keresztapa (Fotó: The Cinemaholic)

A sok tévéfilmes és sorozatbeli szerepei mellett az első igazi nagy debütálása a nagyvásznon az 1962-es Ne bántsátok a feketerigót! klasszikus volt, amiben Boo Radleyt játszotta. És habár ezek után is rendre fel-felbukkant csaknem az összes éppen futó sorozatban (például az Alkonyzónában), sőt még John Wayne mellett is játszott A félszemű seriffben, a nagy áttörés csak 1972-ben következett be. Francis Ford Coppola máig kultikus és az egyik legjobb filmnek kikiáltott alkotásában, A keresztapában Duvall alakította Tom Hagent, a Corleone-család bizalmasát. Nem volt egy túlzottan nagy szerep, de ahhoz elég volt, hogy Hollywood megismerhesse színészi képességeit, és meg-megcsörgessék egy újabb kínálkozó szereppel.

Így került be a Magánbeszélgetésbe, a Hálózatba, a Testrablók támadásába, az Apokalipszis mostba, Az úr kegyelméből moziba (amiért egyébként Oscar-díjat is nyert), A skarlát betűbe vagy éppen az Összeomlásba, majd a kamera innenső oldalán is kipróbálta magát. Az 1997-es Az apostolt nem csak írta és rendezte, de a főszerepet is magára osztotta, és mai napig az egyik legkiemelkedőbb alkotása a filmográfiájából. De említésre méltó még A győzelem kapujában, a Fegyvertársak, a Köszönjük, hogy rágyújtott!, Az út, az Őrült szív, a Jack Reacher vagy a Nyughatatlan özvegyek is. Robert Duvallnak egy olyan utánozhatatlan stílusa és sármja van, ami még a legócskább filmet is nézhetővé varázsolja. Isten éltesse 90. születésnapja alkalmából, és habár az elkövetkező évekre be van táblázva, azért ilyen korban már érdemes figyelni, nehogy túlzásba essünk!

Tom Cruise, Robert Duvall - Jack Reacher (Fotó: Collider)

Tom Cruise, Robert Duvall – Jack Reacher (Fotó: Collider)

Kiemelt kép: Robert Duvall (Fotó: Empire)