Hollywood imád beskatulyázni embereket, és azt hiszem, engem egy erőszakos figuraként könyvelt el” – mondta magáról Gene Hackman, és habár az esetek többségében sosem vezet jóra a szükségszerű beskatulyázás, neki mégis előnyére vált, sőt irigylésre méltó karriert tudhat magáénak. Ha hihetünk az internet legnépszerűbb filmes adatbázisának, az IMDb-nek, akkor Hackmannek kereken 100 filmszerepe volt élete során egészen 2004-ig, amikor is hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy visszavonul. Azóta is tengeti a nyugdíjas éveit, és a kerek születésnapja alkalmából áttekintettük filmográfiáját.

Hackman gyerekkora nem nevezhető túlontúl rózsásnak. Apa nélkül nőtt fel, példamutatás és irányelvek nélkül, ami hamar egy erőszakos iskolai verekedésbe torkollott. 16 évesen beállt katonának, rádiós lett belőle, amit annyira megszeretett, hogy évekig tévétársaságoknak dolgozott. Aztán a színészet felé kezdett kacsintgatni, de tanárai mind arra biztatták Hackmant és legjobb barátját, Dustin Hoffmant, hogy hagyjanak fel ezzel a szakmával, ők csapnivaló színészek. A New Yorkba való költözésük után egyhamar a Broadway sztárja lett, és ez hozta meg neki a tévés/filmes szerepeket is.

Legnagyobb és egyben máig legnépszerűbb filmje az 1971-es Francia kapcsolat, amely nemcsak a világhírnevet, de a Legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat is elhozta Hackmannek. Emellett másik híres alakításáért, Little Bill Daggett megformálásáért (Nincs bocsánat – Clint Eastwood filmje) is elnyerte az aranyozott szobrot, ezúttal mellékszereplőként. Western és krimi műfajokon kívül szeretett vígjátékokban is feltűnni, úgymint a Tenenbaum, a háziátokban vagy éppen a Szóljatok a köpcösnek! moziban. 2004 óta visszavonult a filmezéstől, és azóta csaknem mindennap a hobbijának él, az autóknak. Isten éltesse Hackmant eme kerek születésnapján, jó egészséget kívánunk neki!

Kiemelt kép: Gene Hackman (Fotó: Filmezzünk!)