Semmit se csinálni nagyon nehéz… sosem tudod, mikor érsz a végére.” – Leslie Nielsen egy olyan filmes ikon, aki máig meghatározza, hogyan viszonyulunk a vígjátékokhoz. A faarcával, a szúrós és kemény odaszólásaival és a burleszkbe illő mozdulataival annyi jókedvet és örömöt tudott a szürke és unalmas mindennapokba csempészni, mint a nagy nevettetők. Ma lenne 95 éves az amerikai humorista – ma őrá emlékezzünk.

A kanadai Saskatchewan tartomány Regina városkájában született Leslie William Nielsen, aki hasonlóan egyik bátyjához, már egészen kiskora óta az előadói szakma felé kacsingatott. Ebbe viszont beleszólt a második világháború, így belépett a Kanadai Légierőbe, ahol egy évig szolgált – szerencséjére, háborúba nem küldték. Leszerelése után a rádiós pálya felé fordult, ahol munkát talált és tanulmányait is tudta folytatni. Ez vezetett el odáig, hogy New Yorkban ösztöndíjat kapott, a zenei karrierje mellett pedig végre a színészi álmait is ápolni kezdte.

Nehéz Nielsenről elképzelni, de kezdetben drámai szerepekben tűnt különféle felejthető tévéfilmekben és sorozatokban. Rengeteg mindenben játszott, a nagyjátékfilmekben viszont 1956-ban kapott szerepeket. A Váltságdíj, a Tiltott bolygó, a Forró nyári éj vagy az Alfred Hitchcock bemutatja – ezek mindegyike hűen mutatja be, hogy Nielsen a komoly, drámai alakításokban is jeleskedett. Ám egészen 1980-ig kellett várni arra a hatalmas áttörésre, amely egész ez utáni karrierjét meghatározta: az Airplane!-re.

Leslie Nielsen – Csupasz pisztoly (Fotó: Slashfilm)

A David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker által írt és rendezett Airplane! máig az egyik legjobb vígjáték, amin nem fog az idő. Nielsen ebben még csak egy mellékszerepre tűnt fel, a faarcát és az ősz haját annyira megszerette a nagyközönség, hogy piedesztálra emelte. Ez pedig a rendezőknek és a producereknek is igencsak feltűnt; a Creepshow: A rémmesék könyve után következett 1982-ben a Nagyon különleges ügyosztály sorozat, ami a Csupasz pisztoly-trilógia előfutára volt. Ezek után nem volt olyan néző a világon, aki ne ismerte volna Leslie Nielsen nevét – a színész pedig erre rá is játszott. A Drakula halott és élvezi, a Drágám, add az életed, a Sziki-szökevény, a Csupasz pisztoly a (z)űrben vagy éppen a Horrorra akadva 3-4 is ékes példája Nielsen imázsépítésének. Muszáj leszögezni, hogy ezek nem jó filmek – mégis rendre megnézzük őket, akár többedszerre is Nielsen és a burleszk játéka miatt. És mi ez, ha nem a filmes varázs?

Kiemelt kép: Leslie Nielsen – Airplane! (Fotó: Closer Weekly)