Február 3-án jelentették be a 78. Golden Globe-gála jelöltjeit 25 kategóriában. Az esélyesek listája idén több meglepetést is tartogatott a filmkedvelők számára, melynek egyik lehetséges oka az lehet, hogy a mozik zárva tartása miatt olyan produkciók is felkerülhettek a „névsorra”, amelyeket kizárólag streaming platformokon mutattak be. Az ilyen oldalakra optimalizált alkotások pedig nem minden esetben tudnak olyan magas szintet hozni, mint az elmúlt évek legnagyobb mozisikerei. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a tavalyi év felhozatala bármilyen módon is silányabb lenne az előzőknél, csupán azt, hogy idén bizony más szemmel kell értékelnünk a lehetséges győzteseket.

Az elkövetkező három hétben megjelenő cikksorozatunkban néhány jelöltet mutatunk be nektek röviden, amelyek/akik szerintünk, ha nem is a legesélyesebbek az Arany Glóbusz elnyerésére, de mindenképpen megérdemelték a jelölést. Ezen a héten kedvenc színészeinkről és színésznőinkről hoztunk egy válogatást.

Al Pacino – Hunters

Al Pacino személyét úgy gondolom mindenki ismeri már, hiszen ő a filmtörténelem egyik meghatározó színészegyénisége. Karrierje során többször is elnyerte már az Arany Glóbuszt, munkásságát pedig természetesen Oscar-díjjal is jutalmazta a szakma. Legnagyobb szerepe Michael Corleone, akit Francis Ford Coppola 1972-es klasszikusában, A keresztapában alakított, és amellyel neve bekerült az A-listás színészek névsorába. Azt azonban talán kevesen tudják a 81 éves színészlegendáról, hogy még legelső filmszerepe, a Pánik a Tű parkban előtt már Tony-díjjal is jutalmazták egy Broadway darabban nyújtott alakításáért.

A Hunters című drámasorozat 2020 februárjában debütált az Amazon Prime platformján. A produkció készítője a fiatal forgatókönyvíró, David Weil, akinek ez az első saját nagyszabású alkotása. A történet 1977-ben játszódik New Yorkban, a középpontban pedig egy náci tisztekből álló csoport áll (the hunters), akik egy összeesküvés keretében kívánják létrehozni a Negyedik Birodalmat az Egyesült Államokban. Ennek a csoportnak a vezetője az Al Pacino által alakított Meyer Offerman, egy lengyel-zsidó származású holokauszttúlélő. Al Pacinónak ez az első televíziós szerepe, melynek kapcsán a következőképpen nyilatkozott: „Elszalasztottam pár remek televíziós lehetőséget korábban, mivel akkor még a tanácsadók mind azt mondták, hogy: »Ne szerepelj tévében!« Harminc éve még ez így volt.”

Al Pacino a Hunters című sorozatban (Fotó: The New York Times)

Anya Taylor-Joy – A vezércsel és Emma

Anya Taylor-Joy 24 évesen az idei mezőny legfiatalabb versenyzője, aki kora ellenére nem is egy, de rögvest két alakításáért is bezsebelt egy-egy jelölést. Neve olyan hollywoodi szupersztároké mellett szerepel egy kategóriában, mint Nicole Kidman, Cate Blanchett, Michelle Pfeiffer vagy Kate Hudson. A szemtelenül fiatal tehetség 2015-ben robbant be a szakmába A boszorkány című horrorfilmjével, a nézők érdeklődését – a kritikusok elismerése mellett – pedig az egy évvel később bemutatott Széttörve című thrillerben nyújtott alakításával nyerte el. 2017-ben nemcsak első BAFTA jelölését érdemelte ki, hanem a Cannes-i filmfesztivál Chopard Trófeáját is elnyerte. A 2020-as év elég jól sikerült a színésznő számára, hiszen bemutatásra került az Emma című nagyjátékfilmje és A vezércsel című limitált sorozata a Netflixen, mely produkciók nemcsak a közönséget varázsolták el, hanem a szakmát is.

Az Emma című brit vígjáték-filmdráma Jane Austen azonos című regényének adaptációja, melynek forgatókönyvét Eleanor Catton írta. Az angol írónő klasszikus komédiájából már 1996-ban is készült filmváltozat, a tavalyi verzió azonban új szintre emeli Emma Woodhouse történetét. A produkciót 2020. februárjában mutatták be az Egyesült Királyságban, míg hazánkban csupán egy napig, március 12-én láthatták nagyvásznon a filmet a szerencsés érdeklődők.

A Netflix saját gyártású limitált sorozata, A vezércsel szintén egy regény cselekményén alapul. A drámasorozat Beth Harmon életét mutatja be, ahogyan tudatlan kislányból világbajnok sakkjátékossá érik. Ahhoz azonban, hogy beteljesítse végzetét, nehéz utat kell megjárnia: meg kell küzdenie édesanyja halálának emlékével és drogfüggőségével, valamint el kell fogadnia önmagát, hogy elfoglalhassa az őt megillető helyet a férfiak által dominált világban.

Anthony Hopkins – Az apa

Sir Anthony Hopkins alakja legendás a filmtörténelemben. Már tanulmányai során is kiemelkedett társai közül, ezüst fokozattal végzett a Királyi Színiakadémián. Első szerepe Oroszlánszívű Richárd király volt Az oroszlán télen című filmben, melyért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Karrierje során olyan nagyszabású produkciókban vett részt, mint a Zorró álarca, a Ha eljön Joe Black, a Szenvedélyek viharában, a Napok romja vagy a Nixon. Leghíresebb szerepe A bárányok hallgatnak ikonikus Dr. Hannibal Lecterje, melyért méltán nyerte el a legjobb színésznek járó Oscar-díjat 1992-ben. Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen, 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, a szakma pedig többek között két Emmy-díjjal, három BAFTA-díjjal és két emlékműdíjjal is jutalmazta a színművészt. Karrierje során többször jelölték már Golden Globe-ra is, amelyet idén talán szoborra is válthat majd.

Ebben az évben Az apa című produkcióban nyújtott kimagasló teljesítményével érdemelte ki a jelölést. A film Florian Zeller, francia kortárs drámaíró azonos című műve alapján készült, melynek színpadi verzióját idén a Vígszínház is bemutatta. A történetben egy idős férfival, Andréval ismerkedhetünk meg (ebben a szerepben láthatjuk Anthony Hopkinst), aki lassan kezdi minden emlékét elfelejteni. Úgy érzi, minden kezd idegenné válni a számára: a lakása, a bútorai, de még a saját lánya is. Anne, a lánya próbál neki segíteni, de André mindenkit elmar maga mellől, és ezzel ellehetetleníti, hogy segítsenek neki. A lányának pedig végig kell néznie, hogy édesapja hogyan veszíti el szépen lassan a kapcsolatot a valósággal és jut el a gyermeki öntudatlanság állapotába.

Hugh Grant és Nicole Kidman a Tudhattad volna című sorozatban (Fotó: inkl)

Hugh Grant és Nicole Kidman – Tudhattad volna

Hugh Grant Golden Globe-díjas angol színész a Privileged című filmben debütált először a nagyvásznon 1982-ben. Ezt követően még hosszú évekig úgy tűnt, hogy mellékszereplésre ítélt színész marad, az átkot azonban sikerült megtörnie a Négy esküvő és egy temetés című filmjével. Első igazán emlékezetes szerepét a Maurice című E.M. Forster-regény James Ivory rendezte filmváltozatában játszotta, melyért elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Azóta pedig, amikor Hollywoodnak szüksége van egy lökött figurára vagy egy arisztokratikusabb karakterre, az alkotók tudják, kihez kell fordulniuk.

Nicole Kidman már tinédzserként híres színésznő volt hazájában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban azonban csak 1995-ben tudott jelentős ismertséget és szakmai elismerést szerezni a Majd megdöglik érte című filmjével. Ezt követően egyre jelentősebb hollywoodi filmekben foglalkoztatták, mára pedig már a legkeresettebb sztárok között tartják őt számon. 1998-ban a filmezés mellett visszatért a színház műfajához: először a West Enden, majd New Yorkban lépett fel nagy sikerrel David Hare The Blue Room című darabjában. A Moulin Rouge! főszerepében nyújtott kimagasló alakításért 2002-ben Golden Globe-díjat kapott, valamint Oscar-díjra is jelölték.

Ők ketten játsszák a főszerepeket a Tudhattad volna című amerikai pszicho-thrillerben, ami 2020 októberében került bemutatásra az HBO forgalmazásában. A forgatókönyvet Jean Hanff Korelitz azonos című könyve alapján David E. Kelley írta, a rendezésért pedig Susanne Bier felelt. Premierjét követően a sorozat olyan magas nézettségi számokat ért el hétről hétre, amely még a Trónok harca rekordját is megdöntötte. Nem csoda, hogy többek között Critics’ Choice Television Awardsra is jelölve lett, mint ahogyan Golden Globe-ra is. Hasonló sikereket tudhat magáénak a két főszereplő is, akik nemcsak az Arany Glóbuszért versengenek 2021-ben, hanem Satellite- és Screen Actors Guild díjért is.

Lily Collins – Emily Párizsban

Lily Collins brit születésű amerikai színésznő első filmes szerepét A szív bajnokai című produkcióban kapta 2009-ben, a világ azonban igazán csak A végzet ereklyéi fantasy filmben ismerte meg őt. Alakításáért MTV Movie Awardsra és Teen Choice Awardsra is jelölték, Clary Frayként pedig több ezer tinilány szívébe lopta be magát és vált ikonná. Azóta olyan filmekben szerepelt, mint az Ahol a szivárvány végét ér, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, a Tolkien, a To the bone és a Kivétel és szabály, melyért 2017-ben kiérdemelte első Golden Globe jelölését. Ebben az évben a Netflix saját gyártású sorozatában, az Emily Párizsban című produkcióban nyújtott teljesítményéért kerül fel a “Legjobb színésznői alakítás sorozatban – musical vagy vígjáték” kategóriájának névsorára.

A minisorozat főszereplője az elbűvölő Emily, egy reményekkel teli marketinges, akit Chicagóból Párizsba helyeznek át, hogy egy PR cégnek dolgozzon. Az ambiciózus lánynak sok nehézséggel kell szembenéznie, amikor megérezik a szerelmesek városába, mint például azzal az aprósággal, hogy újdonsült munkatársai nem éppen nyitottak az „amerikai szemléletmódra”, vagy hogy az igazán szemrevaló felső szomszédja mindannak ellenére kissé túl barátságos vele, hogy van barátnője. Az Emily Párizsban készítője, írója és executive producere Darren Star, akinek a nevéhez többek között olyan kasszasikerek kötődnek, mint a Szex és New York, a Melrose Place és a Younger. Legújabb alkotása sem bizonyult kevésbé sikeresnek, mit az előzőek, hiszen a Netflix már be is rendelte a sorozat következő évadát.

Kiemelt kép: Lily Collins, Anthony Hopkins és Anya Taylor-Joy (Fotó: Google)