Tegnap, április 30-án ünnepelték immáron két éve a magyar film napját, hiszen 1901-ben ugyanezen a napon mutatták be a mozgóképszínházak az első magyar alkotást, a Zsitkovszky Béla által rendezett A táncz című filmet. Azóta persze sok mindent lefoly már a Dunán, de a Puliwood online filmmagazin ünneplés gyanánt egész nap a magyar kultúrának ezen részével foglalkozott, ami kapcsán egy interjút is készítettek napjaink egyik legismertebb és legsikeresebb forgatókönyvírójával, Köbli Norberttel. Ő mesélte el a magazin hasábjain keresztül, hogy többek között egy élőszereplős János vitéz filmen is dolgozik.

A Félvilág, A berni követ, az Örök tél vagy éppen A vizsga írója nagyon kedvesen és részletesen számolt be mindennapjairól és írói módszereiről, a beszélgetés pedig egy ponton oda érkezett el, hogy Köbli elmondta, a Hosszú Katinkára fókuszáló mozi mellett egy szupertitkos tévés projekten és a János vitéz adaptálásán is dolgozik. Beszámolója szerint mindezzel azt szeretné elérni, hogy erre a huszárra is egyfajta hőskén tekintsenek. Bővebben így nyilatkozott:

„…a Filmalapnál pályáztunk és megkezdődött a forgatókönyv fejlesztése. Az a célom, hogy egy olyan János Vitézt írjak, ami ha nem is fog annyi pénzből készülni, mint egy Marvel-film, de meg tudja szólítani ugyanazt a közönséget. Ami tud a magyar családoknak, magyar fiataloknak is egy hőst adni – egy huszárt, akire akár egy szuperhősként is tekinthetünk. Mindenképpen szeretnék egy olyan filmet készíteni, amit a kisfiamnak is megmutathatok, és amit ő is tudna szeretni, hiszen jelenleg semmit nem nézhet meg, amit én írok – túl ezen pedig tényleg azt szeretném, hogy minden korosztály megtalálja benne azt, amit keres. Hogy másként fogalmazzak: annyira lesz sötét tónusú a film, mint mondjuk egy Harry Potter-epizód.

A teljes interjút a Puliwood oldalán olvashatjátok el.

Kiemelt kép: Köbli Norbert (Fotó: Film.hu)