Az MTVA Archívumában megtalálható szinte mindegyik magyar filmtörténeti remekmű. Ezeknek a kincseknek az értékmentése pedig nem csak abból áll, hogy a filmtekercseket megőrzik az utókor számára, hanem hogy ha lehetőség van rá, akkor elvégzik a restaurálást. A digitális technikai eszközöknek köszönhetően a szakemberek képesek arra, hogy a régi kópiákból nagy felbontású, szép és tisztított képet alkossanak, az így készült felújított változatokat pedig mi is megnézhetjük. Legutóbb a Tüskevár című sorozat került újra képernyőre, most pedig egy rajzfilm, a 36 éve bemutatott Háry Jánost láthatjuk úgy, ahogy eddig még sosem.

Jelenet a felújított Háry Jánosból (fotó: MTVA)

Richly Zsolt és Jankovics Marcell alkotásának felújított kép- és hangminőségű verziója augusztus 10-én debütál az m3.hu-n. Háry János alakját Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán tette ismertté és népszerűvé, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves alakjává. Kalandjai mesébe illően válószínűtlenek és éppen ezért szórakoztatóak a kicsik és nagyok számára egyaránt. A történetből készült egyórás animációs filmen egykor negyven rajzoló dolgozott, akik hatvanezer képkockát hoztak létre. Ezeket a képeket a legmodernebb technológiával szkennelték ma újra és javították fel az MTVA műhelyében.

A Háry János figuráinak a kor népszerű és elismert színművészei (Szabó Gyula, Balázs Péter, Császár Angéla és Haumann Péter) kölcsönözték a hangjukat. A régi és a felújított változat közti különbségről a lenti videó ad ízelítőt.

Kiemelt kép: Jelenet a felújított Háry Jánosból (fotó: MTVA)