Április 30-án, azaz pénteken ünnepeljük a magyar film napját, ekkor lesz a 120. évfordulója annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére csatornák és streamingszolgáltatók is csatlakoztak az ünnepléshez, ennek köszönhetően több mint 100 magyar alkotást tekinthetnek majd meg az érdeklődők a hétvége folyamán a tévében és online. 

Az RTL Klub a Brazilokkal és a Rossz versekkel készül, míg az RTL Mostra ünnepi kínálatként Magyar Filmes Polc kerül fel. A TV2 sem marad ki a dologból, ott az Argo 2, a Sose halunk meg, a Pappa Pia és A tanú lesz megtekinthető, míg a Moziverzumon a Mancs, a 9 és fél randi, A Pál utcai fik és a János Vitéz kerül bemutatásra. A közmédia is komoly muníciót halmozott fel: a Duna Televízió többek között a Meseautóval és az Aurora Borealisszal jelentkezik; az M5-ön a Szerelem, a Saul fia és egy animációs válogatás lesz látható; a Duna World a Mephistót és a Mágnás Miskát tűzi műsorára; az M2 Petőfi TV-n a Macskafogó bukkan fel, míg az M2 gyerekcsatornán a Mekk Elek, a Frakk, a Süsü, a Mézga család, a Kuflik, valamint a Bogyó és Babóca fogja szórakoztatni a kicsiket. Az ATV és a Hír TV is támogatják az ötletet: előbbin  a Csocsó, avagy éljen május elseje!, utóbbin A tizedes meg a többiek kerül adásba. 

A prémium csatornák szintúgy beszállnak a magyar filmgyártás megünneplésébe. Az HBO-ra a Drakulics elvtárs és a Seveled miatt lesz érdemes odakapcsolni, a Cinemax pedig az Apró mesékkel, a Valannal,a FOMO-val és a Pesti balhéval próbál majd odaszögezni minket a képernyőre. Aktivizálták magukat a streamingszolgáltatók is, az HBO GO-n például dedikált Magyar Film Napja válogatást fogyaszthatunk, a Cinego a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjtötte össze, a Netflix pedig több mint 40 alkotással ünnepel, köztük a Valami Amerika filmekkel. Végül, de nem utolsó sorban a FILMIO péntek reggeltől, egész hétvégén át 15 felújított magyar filmklasszikust tesz elérhetővé teljesen ingyen (olyanokat, mint a Hyppolit, a lakáj, a Szindbád, a Szegénylegények, a Bizalom vagy éppen a Fehérlófia). 

Kiemelt kép: Magyar Film Napja (Fotó: Nemzeti Filmintézet)