A Médiatanács (a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatoság testületének) legutóbbi ülésén a tagok több ügyet is tárgyaltak és szavazásra bocsátottak: ilyen volt a mecenatúraprogram keretösszegének nagysága, számos rádiós frekvenciapályázat, valamint a tévécsatornák bírsága.

Az elmúlt hónapokban külföldi és magyar produkció rossz korhatár-besorolása miatt is elmarasztalták az RTL Klub szolgáltatóját, most azonban egy márka túlzott megjelenése okozott gondot. “A Reggeli egy augusztusi adásában egy, a műsort támogató cipőmárkáról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék megvásárlására ösztönözhették a nézőket – állandóan jelen voltak például a cipők, illetve a kamera ráközelített a márkajelre –, mindez pedig ellentétes a jogszabályokkal” – írják a 100 ezer forintos büntetés indoklásában.

Az RTL Klub mellett 200 ezer forintnyi bírságot róttak ki a köztelevízió kultúrális adójának, az M5 fenntartójára is, “amiért a Rejtélyes XX. század című műsor szeptemberben sugárzott adását négy alkalommal nem jó időben és nem megfelelő korhatár-besorolással adta le. A Sztálin által Bulgáriában végrehajtott tisztogató tevékenységeket taglaló műsor, témájából kifolyólag, kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna műsorra, míg a csatorna „korhatár nélkül megtekinthető” besorolással, a reggeli órákban és napközben sugározta azt.”

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.