A Time Out magazin kiválasztotta a világ 50 legszebb moziját, melynek 10. helyét a budapesti Puskin filmszínház foglalja el.

A mozi helyén egészen 1919-ig a Magyar Világ kávéház állt, melyet az első világháború után bankházzá alakítottak át. A gazdasági válságot követően vette át a Mezőgazdasági Hitelintézet helyét az akkor még Fórum mozi névre hallgató filmszínház, amely komoly társadalmi eseményként nyitotta meg kapuit 1926-ban. Három évvel később a hangosfilmek megjelenését követően azonban az intézmény jövője kérdésessé vált. Gerő István, az épület bérlője viszont nem engedte csődbe fulladni a kiváló mozit, és átépítette azt az ország első hangosfilmszínházává. 1929. szeptember 30-án került sor az első magyarországi hangosfilm bemutatóra, melyek közül két rövidfilm – a Parasztbecsület és Az éneklő bolond – kerültek műsorra. A Fórumot az 1948-as államosítás után keresztelték át Puskin mozira, melynek teljes technikai rekonstrukciójára és átépítésére 1988-ban került sor. Ma már öt terem található a filmszínházban, ahol hazai és nemzetközi művészfilmeket tekinthetnek meg a műfaj szerelmesei.

Budapesten stílusos mozikat építettek, és mind közül a film médiumának e régimódi temploma a legstílusosabb, amely a város pesti oldalán található.” – dicséri Phil de Semlyen a Puskin mozit a Time Out magazin válogatásában. „A legnagyobb termében olyan érzés ülni, mintha egy időgépbe kerültünk volna, márványoszlopaival, faszékeivel és Smaug kincseskamrájához hasonlóan ragyogó, aranyszínű mennyezetével visszavisz a mozi aranykorába.” Az ötvenes listára csupán a bécsi Stadtkino került még be a környező országok intézményei közül. Hatalmas megtiszteltetés ez a filmszínház számára, amely immár 95 éve szórakoztatja a magyar közönséget.

Kiemelt kép: A Puskin mozi homlokzata (Fotó: Bodis Krisztián)