Lehet, hogy a Saul fia és a Mindenki után ismét egy magyar film Oscar-díjának örülhetünk majd? Van rá esély, ugyanis kiderült, hogy Tóth Barnabás rendezése, az Akik maradtak is szerepel a legjobb nemzetközi film esélyeseinek szűkített listáján, vagyis némi szerencsével az Oscar-jelöltek között találhatja magát az alkotás. 

A Jászai Mari-díjjal kitüntetett Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével elmesélt történet a második világháború után játszódik Budapesten és egy magányos nőgyógyász, valamint egy a szüleit a haláltáborból hazaváró kamaszlány egymásra találását, kapcsolatát mutatja be. A két főszereplőn kívül pedig többek között olyan színészek működnek közre ebben a lélekemelő, viharos történelmi hátterű filmben, mint Nagy Mari, Simkó Katalin, Horkay Barnabás, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla és Igó Éva. 

Az Amerikai Filmakadémia 2020. január 13-án jelenti be, hogy a tíz szűkített listás film közül melyik ötöt jelöli Oscar-díjra. A riválisok között van például a világszerte elismert, dél-koreai Élősködők, valamint Pedro Almodóvar újdonsága, a Fájdalom és dicsőség is, szóval nem gyenge a mezőny. Drukkolunk. 

Kiemelt kép: Hajduk Károly és Szőke Abigél – Akik maradtak (Fotó: Budapest Film)