A tavalyi év egyik legszórakoztatóbb meglepetése volt sorozatok terén az HBO és TBS közös produkciója, a Csodatévők. Amellett, hogy igazi sztárparádéval kecsegtetett (a méltatlanul alulértékelt Steve Buscemi, akit még csak nem is jelöltek Oscar-díjra egy alakításáért sem; a gyermekszerepeket sikeresen kinövő Daniel Radcliffe; valamint Geraldine Viswanathan, Karan Soni és Tim Meadow is), a Csodatévők egy igencsak érdekes és tabutémákat döntögető történettel állt elő. Buscemi alakította Istent, az egész Föld cégvezetőjét, akinek nincsen semmi mása az életében, csak a munkája. Egyik nap elhatározza, hogy végleg elpusztítja a világot, de ez az angyali származású Craignek (Radcliffe) nem tetszik, így mindenáron meg szeretné akadályozni ezt az ördögi tervet.

Annak ellenére, hogy ez a történet több ízben mutat hasonlóságot Neil Gaiman és Terry Pratchett ikonikus klasszikusával, az Elveszett próféciákkal (amit úgyszintén tavaly adaptáltak a képernyőkre Good Omens címmel), működött és elérte azt, amit a készítők kitűztek maguk elé. Pontosan emiatt övezi akkora kíváncsiság az új, második évadot, ami habár szakít az első szezon felvezetésével, és egy teljesen új történetet tár a nézők elé (elvégre egy antológiasorozatról beszélnünk), mégis legalább annyira humorosnak és magával ragadónak tűnik, mint elődje. Az új sztori szerint a középkorba utazunk el, annak a kornak az összes fajsúlyos problémája kiütközik majd a képernyőkön: rossz egészségügyi ellátás, szélsőséges jövedelmi egyenlőtlenségek, valamint nagyfokú és egyre csak terjedő tudatlanság.

A Csodatévők második évadának első epizódja már elérhető az HBO GO könyvtárában magyar felirattal, a további részek pedig hétről-hétre érkeznek majd szépen sorjában.

Kiemelt kép: Karan Soni, Daniel Radcliffe, Steve Buscemi, Geraldine Viswanathan – Csodatévők (Fotó: Sorozatjunkie)