Pár hete derült ki, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa hibás korhatár-besorolás miatt pénzbüntetéssel sújtotta az RTL Klubot. A felügyelői grémium pedig a napokban ismét ülésezett és újfent megbírságolta az RTL Magyarországot.

“A testület egy bírósági felülvizsgálat után lefolytatott új eljárásában az RTL Klub szolgáltatójára 1,42 millió forintos bírságot rótt ki egy 2015 szeptemberi Éjjel-Nappal Budapest-epizód és előzeteseinek rossz korhatár-besorolásai miatt. A Médiatanács a bírósági ítéletnek megfelelően, a bírság összegének meghatározásakor előzményként figyelembe vehető korábbi jogsértések körét szűkítve állapította meg a bírság mértékét” – áll a hivatalos közleményben.

A Bridget Jones babát vár főszereplői

Az RTL Klubnál rosszabbul járt most a TV2, akiket a Médiatanács közel 5 millió forintra büntetett, szintén rossz korhatár-besorolás miatt. “A testület összesen 4,87 millió forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban, amiért az júliusban a Bridget Jones babát vár című filmet eggyel alacsonyabb – 12-es – korhatár-kategóriába sorolta, és azt egy, előzeteseit pedig több alkalommal nem az előírt időben mutatta be.

A műsorok és előzeteseik a TV2 és az RTL Klub esetében is kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 órakor kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló elemek kedvezőtlenül befolyásolhatják az érintett korosztály személyiségfejlődését” – zárul a bírságokról szóló tájékoztató.

Kiemelt kép: Az Éjjel-Nappal Budapest egykori alapszereplői (fotó: RTL Magyarország)