Szakértők szerint a kijárási korlátozások miatt megsokszorozódhatott a kapcsolaton belüli erőszakos esetek száma, azonban pontos adatokkal nem tudnak szolgálni, mivel az összezártság miatt az áldozatok nem tudnak segítséget kérni – persze akkor sem sokkal egyszerűbb a helyzet, ha nincs kijárási korlátozás, hiszen ez a téma továbbra is tabunak számít társadalmunkban. Erre a helyzetre hívja fel a figyelmet a Sallai Ervin és Nyitrai Márton rendezésében készült Összezárva című rövidfilm Nagy Zsolt, Vajda Milán, Kókai Tünde és Takács Nóra Diána szereplésével. 

A kisfilm többek között olyan kérdéseket fogalmaz meg, minthogy “Tudjuk, hogy a barátaink hogyan viselkednek otthon?” vagy éppen “Hogyan reagálnánk, ha szembesülnénk egy barátunk agressziójával?”. Nagy Zsolt – aki az utóbbi időben olyan alkotásukban bukkant fel, mint a Drakulics elvtárs vagy a Ne szeress című rövidfilm – a következőket nyilatkozta a témáról: “Sajnos sokkal több családban fordul elő erőszak, mint azt gondolnánk. Tudjuk, hogy ez egy létező probléma, de nem foglalkozunk vele eleget: sokszor szemet hunyunk felette, mivel minket úgysem érint, nem a mi dolgunk, nem tudunk mit tenni ellene. Sok esetben pedig a rokoni kapcsolatok gátolják meg, hogy feljelentést tegyünk. Ezzel azonban csak tovább rontunk a helyzeten: beszélni kell róla, hogy segíthessünk; nem szeretném, ha megúsznák az elkövetők a tetteiket”.

Az Örkény Színház színésze, Vajda Milán azzal egészíti ki kollégája szavait, hogy a férfiak között még ritkábban kerül elő ez: “Az a tapasztalatom, hogy mi, férfiak sokkal nehezebben nyílunk meg, ha a magánéletünkről van szó, és sokkal ritkábban beszélünk az érzéseinkről. Nem osztjuk meg másokkal azokat a dolgokat, amik hatással vannak a mindennapjainkra, így a kapcsolati erőszak is ritkábban kerül szóba, pedig fontos téma, hiszen a bántalmazás semmilyen körülmények között nem elfogadható”. Az alkotók szeretnék, hogy minél több párbeszéd szülessen erről a fontos témáról és az érintettek merjenek segítséget kérni, ezért ingyenesen elérhetővé tették az Összezárva c. kisfilmet, alább ti is megtekinthetitek: 

Kiemelt kép: Nagy Zsolt az Összezárva című rövidfilmben (Fotó: YouTube)