Idén először váltott egyszerre új műsorrendre az RTL Klub és a TV2. November 11-én indult A Konyhafőnök VIP negyedik évada, valamint a TV2 három újdonsága, a Mintaapák című napi magyar sorozat, a Nyomd a gombot, tesó! címet viselő gameshow és az Újratervezés, a lakásfelújító reality. Az már az első napok eredményeiből is látszott, hogy a gasztroreality népszerűsége az elmúlt öt évben semmit sem kopott, a TV2 friss műsoraiból kettő pedig nem hozza az elvárható számokat. Két nap átlagából messzemenő következtetést levonni nem lehetett, azonban a november 19-i adatok beigazolták a trendet, ami már múlt keddtől megmutatkozott.

Az Anya című sorozat főszereplői (fotó: TV2)

Miközben a főműsoridőt (19-23 óra) felvezető műsorblokk remekül teljesített most hétfőn a TV2-n, amint vége lett a Tényeknek és a Tények Extrának fokozatosan egyre lejjebb ment a csatorna nézettségi görbéje a reklámozóknak fontos 18 és 49 éves nézők körében. Míg délután két napi sorozattal (Veronica és Anya) az RTL Klubot (Az én kis családom és Barátok közt) is le tudták győzni ebben a korosztályban, este két saját adójuk, a Mozi+ (Jurassic World) és a SuperTV2 (Jóban Rosszban) is megközelítette a TV2 nézettségét. Ez a jelenség felveti azt a kérdést, hogy vajon azért nőtt-e meg az elmúlt napokban a Mozi+ filmjeinek nézőszáma, mert a TV2 közönségének nem nyerte el a tetszését az, amit a főadón látnak, vagy pedig a csatorna házon belül, erős tartalmakkal csinált saját magának konkurenciát és ezzel meggyengítette új műsorait.

A Mintaapák egyik jelenete (fotó: TV2)

A Mintaapák első három adása a múlt héten nem hozott kiemelkedően, de a 12%-os közönségarány – amely azt mutatja meg, hogy az aktuálisan tévét nézők hány százaléka választotta a produkciót – mégis jónak mondható a TV2-n. A hét második felére azonban csökkenni kezdtek az értékek és tegnap, azaz hétfőn este már csak 10,4%-ot ért el. Ezzel kikapott a Fókusztól és A Konyhafőnöktől is, ugyanis a Mintaapák november 18-tól a korábbinál 10 perccel később kezdődik, így a magazin végével és a főzős produkció első perceivel fut egyszerre. A szintén későbbre került Nyomd a gombot, tesó! azonban teljes ideje alatt A Konyhafőnökkel küzd, és zsinórban hatodik nap maradt alul mindössze 7,7%-os, 18-49-es eredménnyel. Nem ment jól az Újratervezés sem, de pont a csúsztatott kezdésnek köszönhetően túlnyúlt az RTL-es gasztrorealityn, a Barátok közt éjjeli ismétlését pedig könnyen legyőzte.

Pillanatkép A Konyhafőnök VIP 2019-ből (fotó: RTL Magyarország)

Ezzel szemben az RTL Klubon egyelőre nem találták meg a nézők az új török sorozatot, Az én kis családomat és hétfőn a Barátok közt premier vetítése sem teljesített jól 18-49-ben. 18 órától azonban 22:30-ig, mintegy négy és fél órán át megszakítás nélkül az RTL Klub nézettebb volt a TV2-nél a reklámozóknak fontos korcsoportban. Az RTL Híradó 20,9%-os, a Fókusz 18%-os, A Konyhafőnök VIP pedig 19,8%-os közönségarányt produkált. A két csatorna esti átlagának különbsége ismét meghaladta az 5 százalékpontot, azaz folytatódott a múlt heti tendencia. Mivel minden műsor mindkét adón nagyjából azt hozta mint csütörtök-pénteken, így ha nem változik meg a műsorrend és a kínálat, állandósulhat az RTL Klub főműsoridős fölénye.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Pillanatkép A Konyhafőnök VIP 2019-ből (fotó: RTL Magyarország)