Július 6-tól egy hónapon át ismét megrendezi Cápafesztivál elnevezésű műsorsorozatát a National Geographic Wild. A tévécsatorna immáron hetedik alkalommal dedikálja kínálatát a Föld legősibb állatainak, a cápáknak. A tengerek rettegett ragadozóival kapcsolatban rengeteg téves információ kering, a NatGeo Wild ezért többek között azt tűzte ki céljául, hogy tematikus műsoraival megismertessék az emberekkel a cápákat, eloszlassák a kételyeket, és a nézők elé tárják a legújabb, a cápák viselkedésével és megóvásával kapcsolatos kutatási eredményeket, valamint bemutassák az egyes fajok életmódját. Ugyanis annak ellenére, hogy vérszomjas állatok, ők is veszélyben vannak.

Ezek az állatok vadásztechnikák egész sorát fejlesztették ki az évezredek során, ezeket mutatják be látványos felvételeken keresztül a Cápák: A vadászat mesterei és a Cápák lakomája című filmekben. A Cápaember a vizek mélyére viszi a nézőket, ahol Jeremiah Sullivan tengerbiológus közvetlen közelről tanulmányozza az egyes fajokat. Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogyan és mikor támadják meg a cápák az embereket, veszélyben vannak-e a tengerparton strandolók? A Cápák a strandon és a Cápatámadás: Szemtanúja voltam című sorozatokból választ kapunk ezekre a kérdésekre is.

Az Élet vagy műanyag egyik promóciós fotója (fotó: Jordi Chias)

Bár a cápák vérszomjas ragadozókként élnek a képzeletünkben, a valóság ezzel szemben sajnos az, hogy egyre többször szorulnak segítségre, éppen a mi környezetkárosító tevékenységünk miatt. Ahogy a Cápaköltöztetők című filmből kiderül, Új-Kaledóniában Nouméa kikötője már annyira forgalmassá vált, hogy a rengeteg hajó zavarja a környező vizekben élő bikacápákat. Mivel az ember nem hajlandó visszafogni magát, az egyetlen megoldás a cápák elköltöztetése.

A tengeri élővilágot – köztük a cápákat is – számos emberi eredetű veszély fenyegeti, és ezek között sajnos kiemelkedő jelentőségű a műanyag hulladék. A National Geographic nemrégiben elindította Élet vagy műanyag nevű kezdeményezését, mely az óceánokba kerülő műanyag hulladék mennyiségének csökkentését tűzte ki célul. A program nem csak a műanyag szemétbe belegabalyodó vagy attól megfulladó állatok százezreit, sőt millióit óvhatja meg, de egész tengeri ökoszisztémákat segíthet megvédeni. A kezdeményezésről ide kattintva olvashattok bővebben.

A Cápafesztivál programja a National Geographic Wild műsorán:

Cápák a strandon
2019. július 6-án, 13-án, 20-án és 27-én (szombatonként) 18.00-kor és 19.00-kor

Cápatámadás: Szemtanúja voltam
2019. július 7-én, 14-én és 21-én (vasárnaponként) 19.00-kor

Kannibál cápák
2019. július 7-én, vasárnap 18.00-kor

Cápák: A vadászat mesterei
2019. július 14-én, vasárnap 18.00-kor

A Cápaember
2019. július 21-én, vasárnap 18.00-kor

Cápaköltöztetők
2019. július 28-án, vasárnap 18.00-kor

Cápák lakomája
2019. július 28-án, vasárnap 19.00-kor

Kiemelt kép: National Geographic