A török produkciók a világon nem csak nálunk népszerűek, számos kelet-európai, és néhány nyugati országban is nagy rajongótábort szereztek már maguknak. Az Ezel – Bosszú mindhalálig 2011-es, hazai bemutatkozása óta több magyar tévécsatorna is képernyőre tűzött török sorozatot, és eddig huszonöt különböző szériát láthattak már itthon a tévézők. Jelenleg az Izaura TV-n látható egy helyen a legtöbb török produkció, azonban nem csak kizárólag ezeket vetítik, megtalálható náluk latin-amerikai és ázsiai tartalom is. A hazánkban a FilmBox tévéadókat üzemeltető SPI anyavállalata azonban áprilisban elindította a világ első olyan csatornáját, ahol kizárólag török drámákat nézhetünk.

A Timeless Drama Channel logója (fotó: Próbakő Kommunikáció)

A Timeless Drama Channelt (TDC) az egyik legnagyobb török produkciós cég, a Kuzey Güney – Tűz és víz, a Végtelen szerelem és a Bosszú vagy szerelem című szériákat is gyártó Ay Yapimmal együttműködve hozta létre a médiavállalat. A TDC több mint 800 órányi tartalmat kínál majd, és olyan sorozatok kerültek be a kínálatba mint a hazánkban is vetített Piszkos pénz, tiszta szerelem, a Hazugságok gyűrűjében és az Egy ellopott élet. Ezek mellett újdonságként érkezik a Karadayi, az Analar Ve Anneler (Anyák és anyák), az Al Yazmalim (A vörös kendő), a Bes Kardes (Öt fivér).

A TDC csatorna kezdetben tíz nyelven, angol felirattal lesz elérhető, a magyarországi sugárzásról azonban még folynak a tárgyalások a hazai kábelszolgáltatókkal. Reméljük, hogy nem kell sokat várni arra, hogy itthon is nézhessük az első, globális török tévéadó műsorait.

Kiemelt kép: Jelenet a Karadayi című sorozatból (fotó: IMDb)