November 19-én tartották volna a Spirál című magyar nagyjátékfilm hazai bemutatóját, a járványügyi intézkedések miatt azonban a premiert el kellett halasztani.

Lélektani krimi egy férfiról és két nőről egy tóparti kis házban – ez az alapkoncepciója Felméri Cecília, kolozsvári születésű rendezőnő filmjének. A történet egy házaspár és egy idegen nő szerelmi háromszögéről szól, illetve a titokzatos horgásztóról, amit a férfira titokzatosan eltűnt apja hagyott örökségül. Bár a tóban semmi különös nincsen első ránézésre, „a felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik.” A film az elengedésről, az iel smétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről szól a krimi műfajának izgalmas jellemvonásaival átszőve. Szereplők: Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, Kiss Diána Magdolna, Köleséri Sándor, Krisztik Csaba, Zsigri Bálint, Losonczi Kata, Szabó Veronika, Uhrik Dóra és Fekete Ernő.

Felméri Cecíliát korábbi munkáiért a CineFesten A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén pedig a Legígéretesebb fiatal tehetség díjjal tüntették ki. A Spirál az első nagyjátékfilmje, amellyel pedig a kezdő alkotók versenyprogramjába kapott meghívást a Varsói Filmfesztiválra, ahol a film világpremierjét is tartották október 12-én. A magyar bemutató november 19-én lett volna, a járványügyi szigorítások értelmében azonban ezt kellett halasztani, új időpontról pedig egyelőre nincs információ.

Kiemelt kép: Borbély Alexandra a Spirál című filmben (Fotó: Erdély László)