Idén a járványhelyzet következményeként számos eseményt virtuálisan tartanak meg, nincs ez másként az Európai Filmdíjak átadójának esetében sem. Az Európai Filmakadémia MTI-hez eljuttatott közleménye alapján a díjátadó élőben követhető lesz a hivatalos honlapon öt estén át, december 8. és 12. között. Az élő adásba a jelöltek és nyertesek videókonferencián keresztül jelentkeznek be, a program pedig meglehetősen izgalmasnak ígérkezik a szakmabeliek és a nézők számára egyaránt. 

Az eseménysorozat december 8-án kezdődik egy szakmai beszélgetéssel, a téma pedig a koronavírus-járványt követő jövő építése lesz. Az európai filmipar átalakításáról, megújításáról és újjászervezéséről olyan vendégek folytatnak majd diskurzust, mint az Európai Filmdíjas brit rendező, Mark Cousins (Stockholm, My Love, The eyes of Orson Welles), a lengyel rendező, Agnieszka Holland (Sarlatán, Mr. Jones), a Medienboard Berlin-Brandenburg filmfinanszírozási igazgatója, Kirsten Niehuus, illetve a dán rendező, Thomas Vinterberg (A vadászat, Kurszk). 

December 9-én a szakmai díjak győzteseit hirdetik ki Wim Wenders és Marion Döring moderálásával, december 10-én a legjobb európai rövidfilm és az Európai Egyetemi Filmdíj talál gazdára, december 11-én a legjobb európai vígjátékkal és a legjobb európai animációs filmmel folytatják, majd végül december 12-én a berlini Futuriumból közvetítik a 33. Európai Filmdíj gáláját, ahol a főbb kategóriák nyertesei kerülnek kihirdetésre, beleértve a Legjobb Európai Filmnek járó elismerést is. 

Kiemelt kép: Az egyik jelölt, a Még egy kört mindenkinek című film egyik jelenete (Fotó: Variety)