A magyar streaming szolgáltatás aktuális helyzetéről még idén májusban számoltunk be a Cinego kapcsán. Ez kvázi egy online videotéka volt, ahol adott filmeket kölcsönözhettünk ki vagy vehettünk meg teljes egészében. A ma elrajtolt Filmio viszont már sokkalta inkább a Netflix és az HBO GO vonalán mozog, vagyis havi összegért annyit nézhetünk az elérhető tartalmak közül, amennyit csak szeretnénk (vagy időnk és energiánk engedi).

A Filmio a Nemzeti Filmintézet egyik reprezentatív kutatása alapján született meg, ami a magyar filmek és sorozatok helyzetét taglalta a különféle streaming szolgáltatóknál. A Kantar-Hoffmann készítette felmérés kereken 800 magyar embert kérdezett meg, hogy az általuk használt, adott streaming oldalon (legyen az Netflix, HBO GO stb.) milyen arányban válogatnak, néznek magyar alkotásokat. A kapott eredmények rendkívül pozitívak lettek, így az NFI azonnal támogatást is ítélt oda a fejlesztésre.

A Filmio tehát egy kvázi online magyar videótár-szolgáltatás, ahol régi és új honi filmeket nézhetünk – úgymint a Macskafogó, a Csinibaba, a Dögkeselyű, a Moszkva tér vagy éppen a Liza, a rókatündér. Persze ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik, megannyi felejthetetlen magyar alkotás is helyet kap majd ezen a platformon. A Filmio november 19-én startolt el, amit a hivatalos oldalon érhetünk el. A kedvezményes havi összeg idén december végéig 890 Ft lesz, januártól pedig 1190. Valamint a készítők azt is kifejtették, hogy jövő tavasztól fog elindulni a “kölcsönzés” szolgáltatás is, ami fejében egy-egy adott filmet nézhetünk meg, vagyis nem kell a teljes havi bért kifizetni.

Kiemelt kép: Filmio hivatalos weboldala (Fotó: filmio.hu)