Magyarországon is bemutatásra kerül a 2019-es észak-macedón-magyar-belga dráma, a Fűzfa, amely számos nemzetközi elismerést nyert az elmúlt évben.

Milcho Manchevski filmje a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Pioneer Pictures közreműködésével készült, története pedig egy igen kényes ügyet dolgoz fel: a termékenység és meddőség témáját feszegeti, három, egymástól különálló élettörténeten keresztül. A cselekmény a 17. században veszi kezdetét, ahol egy meddő párral, Milannal és Donkával találkozunk, akik egy mitikus megtermékenyítő rituáléban vesznek részt annak érdekében, hogy gyermekük születhessen. A balladai történetet Branko, a taxisofőr és szerelme, Rodna drámája követi, akik szintén a fogantatás nehézségeivel, majd ikreik elvesztésével kényszerülnek megküzdeni. A harmadik és egyben befejező fejezetben pedig Rodna nővérét, Bojanát ismerhetjük meg, akinek történetén keresztül az örökbefogadás nehézségeit és az azzal járó lelki traumát ismerheti meg közelebbről a néző. „A történetekben a babona és a szegénység együtt jár a lojalitással, a reménnyel és az élet mindenek feletti szeretetével.” – írta a produkcióról a Film.hu ajánlója.

A film számos rangos nemzetközi díjat nyert a bemutatása óta: a Cinequesten a legjobb játékfilm kategóriájában győzedelmeskedett, a Mostra de Valencia Fesztiválról az Ezüst Pálmát hozta el, a Raindance Fesztiválon pedig Manchevski vehette át a legjobb rendezésért járó díjat. A produkció jelenleg az Európai Filmdíj egyik várományosa legjobb film, legjobb rendezés és legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A stábban számos remek magyar szakember is dolgozott operatőrként, jelmeztervezőként, hangmérnökként, maszkmesterként és világosítóként, de a producerek listájában is találkozhatunk magyar nevekkel.

A Fűzfa című játékfilmet december 20-án egy exkluzív interjúval egybekötött premier kíséretében láthatja majd a magyar közönség a Távmoziban.

Kiemelt kép: Részlet a Fűzfa című filmből (Fotó: Film.hu)