Az első magyar szituációs komédiaként indult 1991 októberében a Família Kft., mely hatalmas sikerrel, nyolc éven keresztül szórakoztatta a nézőközönséget. A sorozat az ezredforduló előtt, 1999 augusztusában 385, egyenként félórás epizód után ért véget. Az ismétlése pedig azóta is rendszeresen feltűnik különböző tévécsatornákon.

A befejezés azonban nem pont úgy alakult, ahogyan azt a mai napig összetartó közösséget alkotó rajongók elképzelték. A sorozat egyik főszereplőjét, a Picit alakító Csonka András, egy Facebook-csoportban tett bejegyzése után beszélt a Blikknek arról, szerinte mi okozhatta a kultikus komédia végét: “A sorozat hivatalosan 1999 nyarán ért véget, de az én véleményem az, hogy akkor zárult le, amikor 1998 végén tizennégyen elhagytuk a csapatot. Persze mindez nem ok nélkül történt: a Família vége az én meglátásom szerint Gát György kreatív producer és Szurdi Miklós főrendező ellentétére vezethető vissza.”

Csonka András, a Família Kft. Picije (fotó: TV2)

Gát Györgynek többek között olyan sorozatokat köszönhetnek a magyar tévénézők mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a TV a város szélén, melyeken rendezőként és íróként is együtt dolgozott Família Kft.-s alkotótársával, Szurdi Miklóssal. A TV a város szélén 1998 áprilisában, a Família nyolcadik (és utolsó előtti) évadának vetítése alatt indult a TV2-n és kilenc része után került le a képernyőről. Csonka András szerint az új komédiasorozat buktája körül keresendő az ok arra, miért így ért véget a Família Kft.:

“Nem tudom, hogy pontosan milyen okokból, de Szurdi és Gát ezen különböztek össze véglegesen. Miklós az ellentétek tetőpontján úgy döntött, feláll és távozik. Mindannyian tudtuk, hogy a sorozat igazi lelkét és szellemiségét ő adta, legnagyobb részben neki köszönhettük a nyolc év sikereit. Ő fogta át az egész Famíliát, mindig rajtunk tartotta a szemét. (…) Hangsúlyozom, Gát Györgynek is sokat köszönhetünk, nélküle lehetetlen lett volna az indulás. Mindenesetre azóta sem láttam őket együtt, Szurdi felállása után pedig mi is távoztunk.”

“Méltatlan agónia lett egy sikersorozatból. A nézők számára senki sem magyarázta meg, hova tűntek a régi szereplők, kinek mi lett a sorsa” – tette még hozzá az énekes-színész. Csonka András azzal zárta a Blikknek adott interjút, hogy szerinte az alap csapat tagjai részéről lenne igény arra, hogy akár egy különleges epizód erejéig újra összeálljanak és visszatérjen a Szép család.

Kiemelt kép: A Família Kft. főszereplői (fotó: mediaklikk.hu)