Anna Karenina története a női világirodalom egyik legkiemelkedőbb műve, amely nemcsak egy szimpla szerelmi történet, hanem egy éles társadalomkritika is egyben. Lev Nyikolajevics Tolsztoj, orosz realista író és filozófus regényével tükröt tart nemcsak korának, hanem a ma emberének is, és felhívja a figyelmet a kicsinyesség és a felszínesség pusztító erejére.

Tolsztoj 1873-ben kezdte második nagyregényének írását, miután befejezte a Háború és békét. A hitelesség érdekében sokat foglalkozott történelmi tanulmányok elemzésével és értelmezésével, valamint ez volt az az időszak, amikor Puskin művészete is újra felkeltette az író érdeklődését. Anna karakterét is többek között kortársa lányáról, Maria Alekszandrovna Hartungról mintázta, de nagy hatással volt rá egy asszony tragikus halálának története is, aki Poljanától nem messze tehervonat alá ugrott, mivel szerelmi bánat gyötörte. Az Anna Karenina 1877-ben jelent meg, melyet később Thomas Mann a „világirodalom legnagyobb társadalmi regényének” nevezett. A történet főhőse Anna, aki a társadalom megvetése ellenére viszonyba kezd a fiatal Vronsky gróffal, ezzel nyíltan megcsalva a köztiszteletnek örvendő férjét. Egy ilyen affér persze sosem végződhet jól, az elit megvető pillantása és elítélő megjegyzései őrületbe kergetik az asszonyt, aki végső elkeseredésében vonat elé veti magát. A regény azonban nemcsak a címszereplő tragédiáját meséli el, hanem Tolsztoj életfilozófiájába is betekintést nyújt Levin karakterén keresztül. „A gonoszt jóval győzd le!” – hirdeti Levin, aki a modern civilizációból kilépve vidéken, a szegény emberek munkáját végezve keres lelki megnyugvást és próbál értelmet adni életének.

Keira Knightley és Aaron Taylor-Johnson az Anna Karenina című filmben (Fotó: IMDb)

Az orosz realizmus utánozhatatlan művéből több filmváltozat is készült már az elmúlt évtizedek során, köztük az 1997-es amerikai-orosz koprodukció Bernard Rose rendezésében, melyben Annát Sophie Marceau, Vronsky grófot pedig a Trónok harcából is jól ismert Sean Bean játssza. A most Netflixen is debütált 2012-es változat nem egy A-listás színészt sorakoztat fel: a címszerepben az Oscar-díjra jelölt Keira Knightleyt csodálhatjuk meg, míg a komor Karenin szerepét a BAFTA-díjas Jude Law alakítja. Mellettük feltűnik még többek között Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Alicia Vikander, Domhnall Gleeson és a Vronskyt alakító sármos Aaron Taylor-Johnson. Azonban nemcsak az ígéretes nevek teszik nagyszerűvé a filmet, hanem a különleges és egyedi látványvilág is. A produkció úgymond „színpadra” helyezi a történetet, és színházi eszközökkel eleveníti meg az egyes helyszíneket. Az alkotás a zene és a mozgások lágy koreográfiájával a realista regény cselekményét egy olyan idealista és romantikus világba helyezi át, amelyben a szimbólumok és a jelképek határozzák meg a karaktereket. Nem meglepő, hogy ilyen módszerekkel dolgozik a produkció, a film forgatókönyvét ugyanis Tom Stoppard írta, aki többek között a Rosencrantz és Guildnstern halott című alkotása miatt híres a filmes szakmában, melyben szintén a színház és a film műfajának keverésével játszik az angol drámaíró. A Joe Wright által rendezett adaptáció nemcsak a nézők, hanem a szakma tetszését is elnyerte. 2013-ban a 85. Oscar Gálán a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőr kategóriában is jelölve lettek az alkotók, míg Jacqueline Durran el is nyerte a legjobb jelmezért járó aranyszobrot.

A 2012-ben megjelent Anna Karenina Keira Knightley főszereplésében már elérhető a Netflixen. 

Kiemelt kép: Keira Knightley és Aaron Taylor-Johnson az Anna Karenina című filmben (Fotó: The Saratogian)