A héten felkerült az Anyám és más futóbolondok a családból című magyar film a Netflixre, amely azonnal át is vette az első helyet a platform toplistáján.

A filmdráma forgatókönyvét Fekete Ibolya írta, aki rendezőként is jegyzi az alkotást. A cselekményt a rendezőnő családjának története ihlette, aki két éven keresztül ápolta az Alzheimer-kórral küzdő 94 éves édesanyját, aki, akárcsak a film főszereplője, már csak ritkán ismerte meg őt, viszont sokat mesélt neki a múltról. Fekete Ibolya lejegyzetelte ezeket az anekdotákat és aranyköpéseket, melyek alapján megírta a forgatókönyvet. A történet során egy idős asszony lányának, Bertának mesél családja kalandos életéről, akik Trianont követően Debrecenbe menekültek. Az akkor még fiatal lány tanulmányai után felköltözött Budapestre, majd néhány évnyi nyugalom és boldogság után elindult a versenyfutás a történelem ellen. A 20. század eseményei elől menekülve az asszony bejárta az egész országot, míg összesen huszonhétszeri költözést követően végre békére nem lelt.

A filmet 2015. november 5-én mutatták be a mozikban, ahol nagy sikert aratott. A rövid epizódok és anekdoták füzéréből álló alkotás Woody Allen-i humorral mesél a magyar történelemről és a családi emlékezet fontosságáról. Az Anyám és más futóbolondok a családból című produkcióban Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Barkó György, Básti Juli és a százéves lengyel színművésznő, Danuta Szaflarska is látható, akinek magyar hangját Ónodi Eszter adja felismerhetetlenül elváltoztatott orgánumon.

Kiemelt kép: Részlet az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből (Fotó: Port.hu)