Talán többen akadhatnak, akik emlékeznek még az 1954. május 30-án történt katasztrófára, amikor a Pajtás névre keresztelt hajó felborult a Balatonon és 22 ember vesztette életét. Máig a legnagyobb és legsúlyosabb magyar hajókatasztrófaként tartják számon. Mindebből idén, szintén május 30-án, a 66. évfordulókor egy nagyszabású performanszot is rendeztek Balatonfüreden és a Tangore sétányon a tragédia emlékére. Az előadáson kívül pedig a SzeretFilm stúdió a Magdolna című film rendezőjével egy egész estés mozifilmet is szeretne készíteni.

A projekt egyelőre Május 30. munkacímen fut, a rendezője pedig Buvári Tamás lett. Az előző filmjét is a SzeretFilm stúdió közreműködésével készítette el (amiben egy balatonfelvidéki munkáslány tragédiáját dolgozta fel). A rendező elmondása szerint jelen esetben is eredeti helyszíneken, helyi színészekkel szeretné leforgatni az alkotást, ezzel is minden tiszteletét a regionális közösségnek adózva.

Buvári bővebben így nyilatkozott a VEOL-nak: „A Pajtás sétahajó tragédiája sokszorosan összetett: balatoni, történelmi, hajós, kaland és katasztrófa, mindez egy kiélezett és nyomasztó politikai helyzetben, az ötvenes években játszódik. A május 30-i performansz jó alkalom volt egy időutazásra. Ott lenni néhány méterre az eredeti helyszíntől fizikailag érinti meg az embert – erős érzéseket váltott ki belőlünk. Ebből majd lehet tovább építkezni. Meglátjuk, hogyan sikerül, és hogy milyen finanszírozási formát választunk. A nagyobb költségvetésnek és a kisebb, független filmnek is megvannak az előnyei, hátrányai. Kíváncsiak vagyunk a környezetünk reakcióira, amelyek érkeznek is szépszámmal. Utóbb egy lókúti tanítónő jelezte, hogy osztályával ott volt a hajón, és minden gyerek túlélte. Elképesztő, hogy milyen történetek vannak még köztünk a múltról, sok esetben feldolgozatlanul, ugyanakkor a MÁJUS 30. című filmnek, mindenképp kapcsolódnia kell a jelenhez. Szép kihívás, izgalmas feladat lenne”

Kiemelt kép: Pajtás hajókatasztrófa (Fotó: LikeBalaton)