A 85 éves Maggie Smith játszik majd az Egy német sors című monodráma filmváltozatában, mely Jonathan Kent rendezésében kerül majd a nagyvászonra.

A színdarabot az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Christopher Hampton írta, akinek a nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Veszedelmes viszonyok vagy a csodálatos Vágy és vezeklés James McAvoy és Keira Knightley főszereplésével. A darabot tavaly nagy sikerrel mutatták be a West Enden, Londonban, ahol a színpadon szintén az Oscar-díjas Maggie Smith játszotta az előadás egyetlen szerepét. A mű Brunhilde Pomsel, Joseph Goebbels náci propagandaminiszter titkárnőjének életét dolgozza fel tanúvallomása és interjúi alapján, amiket az asszony 103 éves korában adott. Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba, ahonnan a Propagandaminisztériumhoz került és Joseph Goebbels titkárnője lett. A párthoz csupán karrierje érdekében csatlakozott, és amíg a miniszter szolgálatában dolgozott, semmit sem tudott a deportálásokról, a koncentrációs tárborokról, ahogyan arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket.

Az eredeti tervek szerint az előadást a Broadwayn is bemutatták volna, ám a koronavírus-járvány miatt ez meghiúsult. „A járvány miatt Maggie úgy döntött, nem akar visszamenni a színpadra, ami nagy kár, mert rengeteg ember nem látta csodálatos játékát a darabban.” – mondta el az író a Varietynek. Erre jött válaszként a filmváltozat ötlete. Színdarabját maga Hampton írta át forgatókönyvvé, ami meglehetősen nehéz munkának bizonyult: „A film forgatókönyvét nehezebb volt megírni, mint a darabot. Az idős nő, aki egy nyugdíjas otthonban él, időnként kinéz az ablakon, embereket lát, de egyébként csak meséli az emlékeit egész nap.” – fogalmazott a forgatókönyvíró.

A film premierjének dátuma egyelőre ismeretlen, mi azonban reméljük, hogy nem kell sokat várnunk a varázslatosnak ígérkező adaptációra.

Kiemelt kép: Maggie Smith (Fotó: Business Insider)