Az elmúlt években a magyar mozgóképgyártás szinte minden ága rügyezni kezdett és szépen lassan megerősödnek és virágba borulnak. Sorban készülnek a jobbnál jobb tévésorozatok, visszatért és rendszeressé vált a színházi közvetítés, egyre több tévéjátékot tűznek képernyőre és a folyamatosan készülő tévéfilmek nem csak hazánkban, hanem nemzetközi színtéren is dominálják a különféle fesztiválokat.

Hámori Ildikó (Anna) a Pilátusban (fotó: Skuta Vilmos)

A sorban az egyik legújabb tévéfilm a talán legismertebb magyar írónő, Szabó Magda művéből, a Pilátusból készült. A történet főszereplője egy idős, vidéken élő asszony, Anna, aki elveszíti egyetlen társát, férjét. Lánya, a tőle távol, a nagyvárosban élő Iza úgy gondolja, az lesz a legjobb, ha magához költözteti édesanyját. A saját közegéből kiszakított nő és a számára teljesen szokatlan életét élő lánya kapcsolata azonban sehogyan sem működik. Anna egész életében dolgozott, most viszont semmi dolga, mindent elintéznek helyette. A lánya társasága mellett arra lenne szüksége, hogy újra hasznosnak érezze magát, de ehelyett lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretet nélküli, sivár együttélésben.

Szabó Magda regényéből Dombrovszky Linda forgatott tévéfilmet igazán impozáns szereposztással. Annát Hámori Ildikó, lányát Izát pedig Györgyi Anna játssza. A további szerepekben láthatjuk mások mellett Szikszai Rémuszt, Kovács Zsoltot, Martin Mártát, Papp Jánost, Terhes Sándort és Székely B. Miklóst is.

A Pilátus a Magyar Média Mecenatúra támogatásával, a Cross Dot Film Kft. gyártásában készült 2018 májusa és 2019 áprilisa között. A 75 perc játékidejű film tévépremierjének időpontja egyelőre nem ismert.

Kiemelt kép: Részlet a film plakátjából (fotó: IMDb)