Szinte biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában mindenki találkozott már Fehér Agyar megható történetével. A farkaskutya életútját több film és mesefilm is feldolgozta, köztük az 1991-es alkotás, amely most ünnepeli bemutatásának harmincadik évfordulóját.

Az amerikai kalandfilmet Randal Kleiser rendezte, aki többek között a nagysikerű Grease című musical és a Kék lagúna rendezője is. A történet főszereplője Jack, aki 1898-ban Alaszkába utazik, hogy ő is részese legyen a tomboló aranyláznak. Itt keresztezik egymás útját Fehér Agyarral, egy farkaskölyökkel, akit az egyik indián törzs vezetője, Beauty Smith tart kegyetlen körülmények között. Az embertelen bánásmód hatására a kedves állat teljesen megvadul és elveszti minden bizalmát az emberekben. Ekkor lép közbe Jack, aki egy brutális kutyaviadal után menti meg Fehér Agyart. A fiú lépésről lépésre elnyeri a kutya bizalmát és elválaszthatatlan barátokká válnak. Csakhogy Smith mindennek ellenére vissza akarja szerezni „tulajdonát”. Fehér Agyar a döntő összecsapásban minden erejét összeszedi, hogy legyőzze Beautyt és megmentse hű társa, Jack életét.

Jack szerepében a Donostia Életműdíjas Ethan Hawke-t láthatjuk, aki olyan filmklasszikusokban szerepelt, mint például a Holt költők társasága, Az emlékmás, a Sráckor, A hét mesterlövész és a Mielőtt-trilógia. Mellette feltűnik többek között: Klaus Maria Brandauer, Susan Hogan, James Remar, Seymour Cassel, Bill Moseley és Pius Savage.

Kiemelt kép: Részlet a Fehér Agyar című filmből (Fotó: Mafab)