Az elmúlt években készült magyar filmek közül jó néhányat elsőként az HBO mutatott be vagy valamelyik tévécsatornáján, vagy az online videós felületén, az HBO GO-n. A mozikban is nagy sikereket elérő Kincsem mellett elhozták Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjét is. Idén júniusban tovább folytatják a sort a magyar premierfilmekkel.

Elsőként Schwechtje Mihály nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 érkezik, melyet online június 6-tól, a tévében június 8-tól láthat a közönség. A film főszereplője egy fiatal lány, Eszter, aki a valóság elől a képregények világába menekül. A tanárai közül, de talán az iskolában egyedüliként, az angoltanárját kedveli. Eszter élete akkor fordul fel fenekestül, amikor ez a tanár bejelenti, hogy külföldre megy dolgozni. A lány különleges búcsú emailt ír a férfinek, ami után titkos távkapcsolat alakul ki közöttük. A főbb szerepekben Herr Szilviát, Vajda Kristófot, Polgár Csabát, Rezes Juditot és Rácz Dávidot láthatjuk.

Virágvölgy (fotó: HBO Magyarország)

Június 9-én debüták a Cinemaxon és az HBO GO-n az elsőfilmes Csuja László rendezése, a Virágvölgy. A film főhőse Bianka, egy külvárosi lakótelepi lány, aki igazán kiszámthatatlan. Egyik nap, mikor unatkozik, hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd magát anyának kiadva próbál otthont találni a gyerekkel együtt. Már éppen feladná a keresgélést, amikor találkozik egy jószívű, ám munkásszállón élő sráccal, Lacival, aki eldönti, hogy mindenáron segít az utcán rekedt lánynak otthont találni. A főbb szerepekben Berényi Bianka, Réti László, Kardos Róbert, Kozma Károly és Kardos György látható.

A harmadik filmújdonság június 29-én egynapon debütál az HBO online felületén és a Cinemaxon. Lengyel Balázs fekete komédiájának, a Lajkó – Cigány az űrben története 1957 elején játszódik, amikor is a Szovjetúnió Magyarországnak adja a lehetőséget arra, hogy az elsú űrhajóst az űrbe küldje. A legmegfelelőbb jelölt a küldetésre pedig nem más mint Szerán Lajos, Lajkó, aki gyermekkora óta vonzódik a csillagokhoz. A címszereplőt Keresztes Tamás alakítja, mellette pedig láthatjuk még Gyabronka Józsefet, Pálffy Tibort, Varga Zétényt és Papadimitriu Athinát.

Kiemelt kép: Lajkó – Cigány az űrben (fotó: HBO Magyarország)