Michael Glenny, az 1958-ban született brit újságíró szakterülete Délkelet-Európa, valamint a szervezett- és kiberbűnözés. Újságcikkei, riportjai és elemzései mellett több könyvet is írt e témákban, közülük az egyik legismertebb a 2008-ban megjelent McMafia: Seriously Organised Crime. Glenny napjaink szervezett bűnügyeit vizsgálta, azokat az eseteket, amelyek országhatáron átnyúlva, kontinenseken átívelve behálózzák a Földet. Bűnözőkkel, rendőrökkel és áldozatokkal készített riportjai, nyomozásai és kutatásai alapján írta meg McMafia című könyvét, melyben ukrán pénzmosótól kezdve brazil online bűnözőkig számtalan megdöbbentő, valós eseményről olvashatunk. Ez a kötet adta az alapját a Dunán hamarosan induló új kriminek.

Hossein Amini, a Ryan Gosling főszereplésével készült Drive – Gázt! és a Hóember forgatókönyvírója James Watkinsszal, A fekete ruhás nő rendezőjével közösen készítették a brit közszolgálati csatornán, a BBC-n 2018-ban bemutatott McMafia című krimisorozatot. Az alkotópáros kiválasztott néhány maffia-történetet Glenny könyvéből, és ezeket nyolc részben adaptálták a képernyőre. Az Európa több városában, Londonban, Zágrábban, Prágában, Belgrádban, valamint Katarban és Moszkvában is forgatott sorozat főszereplőjét James Norton alakítja. Norton a történet szerint egy Alex Godman nevű, orosz származású férfit játszik, aki gyermekkora óta Londonban él.

McMafia (fotó: MTVA Filmfőszerkesztőség)

“(Godman) határozott törekvése, hogy pénzügyi pályafutása során elkerüljön minden kapcsolatot családja bűnözői hátterével. Amikor azonban befektető cége rossz hírbe keveredik, szorult helyzetében megfogadja nagybátyja tanácsát, és elfogadja egy kétes hírű izraeli üzletember pénzének kezelését. Csak fokozatosan derül ki számára, hogy olyan ösvényre lépett, amelytől eddig távol akarta magát tartani, de egyre jobban rabul ejti, milyen tehetséggel képes irányítani a fejleményeket” – áll a sorozat ismertetőjében.

A McMafia augusztus 6-án, kedden 21:30-kor indul a Dunán. A sorozatban feltűnik még mások mellett David Strathairn (Milliárdok nyomában, Alfák, Feketelista) és az orosz Doktor House-t is alakító, a Leviathán filmmel ismertté váló Alekszej Szerebrjakov.

Kiemelt kép: Jelenet a McMafia című sorozatból (fotó: Rotten Tomatoes)