Még áprilisban számoltunk be arról, hogy Enyedi Ildikót, a többszörös díjnyertes Testről és lélekről film rendezőjét is felkérték, hogy egy maximum ötperces rövidfilmet készítsen a koronavírusról a görögországi Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválra. Mellette az Aferim!, A bűn érintése és a Szellemvárosi antológiák rendezőit is külön felkérték, amellyel az volt az ötletük, hogy a világ számos országa számoljon be egy-egy maximum ötperces videóban, ők hogyan is élik meg a járvány miatti karantént. Jó hír, hogy Enyedi rövidfilmje már elejétől a végéig elérhető a YouTube-on.

Stílusosan A Szamár és Nyuszi beszélgetése címet választotta Enyedi a filmjének. A történet szerint a budapesti Nyuszi és a világ túlsó oldalán, Los Angelesben élő Szamár rendszerint beszélgetni szoktak, a film pedig egy ilyen dialógust mutat be. Természetesen a rendezőnőre való jellemzőkkel, tehát nem holmi kisstílű beszélgetést hallhatunk, hanem egy sokkalta filozofikusabb, elgondolkodtatóbbat. Egyébiránt Enyedi ezt nyilatkozta az alkotásával kapcsolatban a Filmsornak:

„A járvány kitörése felkorbácsolt egy hatalmas hullámot jó szándékú konyhafilozófiából is. Ez hívta fel a figyelmemet arra a megható, még legnevetségesebb formájában is szívszorító és mélyen érthető emberi igényre, hogy mindig keressünk valamiféle felsőbb, az életünket formáló erőt. Jelentést akarunk találni minden mögött, ami velünk, körülöttünk vagy általunk történik. Elég sértő is lenne, ha az Univerzum csak úgy keresztülnézne rajtunk… Ez a kisfilm a sokból az egyik beszélgetést mutatja be a Budapesten élő Nyuszi és a napos Los Angelesben élő Szamár között: mindketten természetüknél fogva filozofikus beállítottságú állatok. Igazán leleményesen próbálnak belesni a létezés függönye mögé, hogy ott mintát, célt és okokat találjanak. És ebben pont annyira járnak sikerrel, mint mi, emberek…”

Kiemelt kép: A Szamár és Nyuszi beszélgetése (Fotó: Filmsor)