Ezúttal a The CW amerikai tévétársaság kíséreli meg Jane Austen klasszikusainak feldolgozását, méghozzá egy nem mindennapi koncepció keretein belül.

Jane Austen angol írónő korának egyik úttörő szellemiségű képviselője, aki az általános romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus stílusát képviselte műveiben. Munkásságáról közismert, hogy regényeihez családja és saját élete is ihletésül szolgált. Élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően hatott az írásra, sőt rokoni és baráti kapcsolatai révén jóval többet megtapasztalhatott a világból, mint a legtöbben abban az időben. Írásmódjára jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód, történetei mégis meghatók, mélyenszántók és mindennapiak, talán ezért is válhattak milliók kedvencévé.

A klasszikussá vált regényekből rengeteg adaptáció készült már az elmúlt évtizedek alatt, de akárcsak Shakespeare-t, Austint sem lehet megunni. Nem is csoda, hogy most újra terítékre kerültek az írónő művei. A The CW Modern Austen címmel antológiasorozatot kíván készíteni, melynek minden évada az írónő egy-egy regényét dolgozza majd fel modern köntösben. Az első évad a méltán közönségkedvenc Büszkeség és balítélet című művet helyezi át San Francisco városába, és kelti újra életre Mr. Darcy és Miss. Bennet szerelmi történetét. A további évadokban az Értelem és érzelem, az Emma, A mansfieldi kastély, A klastrom titka és a Meggyőző érvek kerülnek majd terítékre a tervek szerint. Arról, hogy mikor várható a megjelenés még nincs információ, ahogyan arról sem, hogy kiket láthatunk majd a klasszikus szerepekben.

Kiemelt kép: Anne Hathaway, mint Jane Austen a Jane Austen magánélete című filmben (Fotó: Los Angeles Times)