Két évvel ezelőtt mutatták be az Oscar-díjas filmrendező, Paolo Sorrentino teljesen saját ötleten nyugvó tévésorozatát, Az ifjú pápát, melyben az első amerikai, fiatal pápa ténykedését követhettük figyelemmel. Sokáig ott lebegett a kérdőjel a folytatás körül, hiszen nem lehetett tudni, az író szándékozik-e folytatni a kritikai és nézői sikert sikerre halmozó, ám érezhetően zárt, kerek történetet. A rajongók nagy szerencséjére az imák meghallgattattak, és nem csak a széria, hanem maga Jude Law is visszatér, ám ezúttal kicsit más szerepben.

Az új pápa címet viselő második évad 2020. január 10-én, pénteken debütál az HBO GO-n (és aznap 20 órakor az HBO-n), és újfent feltárulnak a Vatikán kapui, ahol ezúttal már nem Lenny Belardo a pápa. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az első szezon véget ért: a Jude Law által megformált pápa, azaz XIII. Piusz kómában fekszik. Váratlan és titokzatos események következtében Voiello külügyminiszter (Silvio Orlando) eléri, hogy egy lefegyverző és kifinomultan visszafogott angol arisztokrata, Sir John Brannox (John Malkovich) kerüljön a pápai székbe III. János Pál néven.

Az új pápa ideális választásnak tűnik, azonban titkokat rejteget és megvannak a maga gyengeségei, így Voiello hamar felismeri, hogy nem lesz könnyű betöltenie a karizmatikus XIII. Piusz helyét. Az élet és halál közt lebegő Lenny Belardót mostanra szentté avatták, és tömegek imádják, ami éket ver a megrögzött hívők közé. Eközben az egyházat külső veszélyek és botrányok fenyegetik, amelyek a kereszténység szimbólumait támadják és a hierarchia visszafordíthatatlan összeomlásához vezethetnek. Persze a Vatikánban, szokás szerint, semmi sem az, aminek látszik.

A folytatásban a visszatérők mellett olyan új szereplőkkel is találkozhatunk, akiket többek között Henry Goodman, Ulrich Thomsen, Sharon Stone és a botrányairól hírhedt énekes, Marilyn Manson alakítanak.

Kiemelt kép: Az új pápa promóciós fotója (fotó: HBO Magyarország)