A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (röviden SziA) alapvetően ősszel szokta megtartani a Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó Gálát az Uránia Nemzeti Filmszínházban, azonban a koronavírus-járvány ennek a hagyománynak is keresztbe tett, így tavaly elmaradt a legjobb szinkronos alkotások elismerése. A SziA azonban kompromisszumos megoldásként online mégis megtartja a díjátadást, és Online Farsangi Szinkronszemle néven virtuális versenyt hirdet. 

Az Online Farsangi Szinkronszemlére 32 szinkronizált alkotást (mozifilmet, tévéfilmet, animációs filmet, dokumentumfilmet és sorozatot) neveztek a szinkronrendezők, a jelölteket pedig első körben egy független zsűri fogja elbírálni. A zsűri Enyedi Ildikó filmrendezőből, Tomasevics Zorka szinkronrendezőből, Harsányi Levente műsorvezetőből, Varga Attila Sixx újságíróból, Benedikty Marcellből, a Central Médiacsoport multimédia vezetőjéből és Varga Balázsból, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docenséből tevődik össze. A tagok hét kategóriában választanak ki 5-5 jelöltet, ezt követően pedig a SziA honlapján sor kerül egy online szakmai szavazásra. A győztes a zsűri értékelésének és az online szakmai szavazás eredményének összesítéséből kerül ki. 

Az eseményből természetesen nem maradnak ki a nézők sem, ugyanis január 18. és 24. között zajlik egy közönségszavazás, amelynek kitöltői között 2×2 fős belépőt sorsolnak ki a 2021. szeptemberi Szinkronünnepre és Szinkronikum Díjátadó Gálára. A közönségszavazás eredményhirdetése január 25-én lesz. A publikum díja mellett kihirdetésre kerül a Selmeczi Roland Talentum Díj is, amelynek jelöltjeit a magyarországi tévé- és filmforgalmazók jelölnek olyan 40 év alatti színészeket és színésznőket, akik kiemelkedő tehetséggel szinkronizáltak 2020-ban.

Az Online Farsangi Szinkronszemle záróakkordja 2021. február 20-án, 20:00 órakor lesz a SzinkronSzakma YouTube csatornán, ahol egy rövidfilm keretében hirdetik ki a szakmai szavazás eredményeit és mutatják be a nyerteseket.

Kiemelt kép: A Family Guy szinkronizálása (Fotó: Magyarszinkron.hu)