Tavaly októberben hirdette ki új pályázatát a Nemzeti Filmintézet, melynek keretén belül hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház kezdhetett bele saját filmszínházi „crossover” műveik elkészítésébe.

A kiírás célja, hogy a színházi és a filmes szakemberek számára egyaránt munkalehetőséget biztosítson a koronavírus-járvány ezen szakászában is, és hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak, és közösen valami egyedit és maradandót alkossanak. „Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is.” – nyilatkozta Káel Csaba, az NFI Igazgatóságának elnöke még októberben. A pályázat keretén belül olyan produkciók forgatása és utómunkái kezdődtek már el, mint az Isten ostora (Nemzeti színház), a Csoportterápia (Kecskeméti Katona József Színház), a Szétszakítottak (Budapesti Operettszínház) vagy az Ítélet és kegyelem (Vörösmarty Színház).

Múlt héten az Aradi Kamaraszínház is elkezdte tévéfilmjének, a Magyar Golgota forgatását, mely a Mythberg Films gyártásában készül. A történet Török Ignác, aradi vértanú kivégzés előtti utolsó éjszakájának eseményeit dolgozza fel. A Pozsgai Zsolt rendezésében készült színdarabot 2019-ben mutatta be a teátrum, amely az aradi eseményt egy teljesen új szemszögből mutatja be, annak a magyar elítéltnek a sorsán keresztül, akit nem tudtak sem felakasztani, sem agyonlőni, hiszen még az ítélet végrehajtása előtt szívrohamban meghalt. A dráma valós történelmi dokumentumokban olvasható feljegyzések alapján készült, egyes jelenetek – mint például Török Ignác volt szerelmének és addig soha nem látott lányának látogatása – azonban már az írói képzelet termékei. A most forgó filmben Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória és Tapasztó Ernő, a színházi előadás szereplői játszanak. A produkció alkotóinak célja, hogy a mozgókép eszközeivel megteremtsék a kor hangulatát és bevonják a nézőt az érzelemgazdag történetbe.

Kiemelt kép: Részlet a Magyar Golgota című tévéfilmből (Fotó: Galgóczy-Németh Kristóf)