A Filmhu beszámolója szerint február közepén kezdődött meg Buvári Tamás legújabb nagyjátékfilmjének, a #tüneményesutazás című alkotásnak a forgatása. A lélektani dráma egy olyan járvány idején játszódik, ami kikezdi a legszorosabb emberi kapcsolatokat, melynek hatására a főszereplő család úgy dönt, hogy egy “alternatív utazáson” keresnek kiutat az elkeserítő helyzetből.

Aktualitása ellenére a film története közel 20 évig formálódott. Eredetileg 2001-ben, Kafka Kereszteződés című novellájából indult ki az alapötlet, majd egy nagy formátumú sci-fi terv lett belőle, amely most egy „családi disztópiává” alakult át. Arról nem is beszélve, hogy a vírushelyzet miatt mennyire aktuálissá vált ez a téma. „Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni film is, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából.” – mondta el Buvári Tamás rendező új alkotásáról, majd hozzátette, hogy most először forgat precízen megírt forgatókönyv nélkül. A film ugyanis csupán egy húszoldalas filmnovellán alapszik, így lehetőség van az improvizációra.

A történet szerint egy betegség terjed az emberek között, amely bár nem halálos, a rendkívül sérülékennyé vált szociális kapcsolatok számára azonban végzetes lehet. Hatására a bizalmatlanság fokozódik, a félelem beférkőzik a legintimebb szférákba is. Aki teheti, az online térbe menekül. Így az emberek azonban kezdik kerülni egymást, még a barátok és családtagok is. Egy utazási iroda azonban megoldást kínál erre az embertelen helyzetre. A film középpontjában álló család ennek az irodának az egyik szervezett alternatív utazásán vesz részt, amely teljesen megváltoztatja az életüket és látásmódjukat. A főszerepeket Orbán Levente, Trokán Anna és Cservák Zoltán alakítják.

A #tüneményesutazás Buvári Tamás előző játékfilmjéhez, a tavaly bemutatott Magdolnához hasonlóan regionális, Balaton-parti összefogásából készül. A forgatás a tervek szerint 2021 őszéig tart majd, az alkotók pedig jövő tavaszi, nyári bemutatóban bíznak egy nemzetközi filmfesztiválon.

Kiemelt kép: Trokán Anna a #tüneményesutazás forgatásán (Fotó: Néninger János)