Augusztus 4-én 21 órakor dupla résszel indul a magyar Epic Drama műsorán a nemzetközi koprodukcióban készült francia-kanadai történelmi drámasorozat, a Versailles harmadik évada. A sorozat a 17. században játszódik, a főszereplője pedig a fiatal francia uralkodó, XIV. Lajos. Mivel a királyt kísértik az apja ellen elkövetett puccs gyermekkori emlékei, elhatározza, hogy rezidenciáját áthelyezteti Párizsból Versailles-ba. Az ott álló vadászkastély, amelyet apja építtetett, azonban nem királyhoz méltó, ezért megbízást ad arra, hogy felújítsák és kibővítsék az épületet, és létrehozzák Európa legcsodásabb épületegyüttesét.

Az építkezések még javában folytak, amikor a Napkirály hivatalosan is a versailles-i palotát tette meg a francia udvar központjává. A sorozat bemutatja a francia történelem legfényesebb korszakát, és annak árnyoldalát is, a hatalmi harcokat, háborúkat, belső és külső viszályokat. Az új évad elején Lajos éppen ünnepel, ugyanis egy csatában legyőzték Lipót német-római császárt és magyar királyt, ám a végső ütközet még hátra van: megindul kettejük harca Spanyolországért. Eközben felbukkan a hírhedt Vasálarcos is, akinek kiléte egyre több embert kezd el foglalkoztatni. Az augusztusban induló tíz részes harmadik évad a Versailles utolsó szezonja.

Jelenet a Világok harcából (fotó: Mammoth Screen / BBC)

Az Epic Drama műsorán augusztus végén kerül bemutatásra a Világok harca (The War of the Worlds), H.G. Wells 1898-ban megjelent sci-fi regényének legújabb adaptációja. A Londonban és környékén, a marslakók támadása alatt játszódó történet a világ egyik első olyan irodalmi alkotása, amely az emberiség és egy földönkívüli faj konfliktusát írja le, ezért számtalan feldolgozás készült már belőle, és több művet is inspirált. A történet két főszereplője George és Amy, akik a meteorbecsapódás után érkező földönkívüli-támadás során az életükért harcolnak egy számukra felfoghatatlanul kegyetlen ellenséggel szemben. A brit közszolgálati adóra érkező sorozat három, egyenként másfél órás epizódból áll, és az első hazánkban augusztus 24-én 21 órakor lesz látható az Epic Dramán. A Világok harca második része a rá következő napon, 25-én kerül adásba. A főbb szerepekben Eleanor Tomlison (Poldark, A fehér királyné), Rafe Spall (Jurassic World: Bukott birodalom, Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül), Rupert Graves (Sherlock) és Robert Carlyle (Egyszer volt, hol nem volt) is látható lesz.

Kiemelt kép: Versailles (fotó: Thibault Grabherr)